ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Vrei sa iti deschizi o firma? Iata ce trebuie sa cunosti


de Clublegislatiamuncii.ro la 13 Mai. 2024




Viata de antreprenor cu siguranta iti va aduce multe satisfactii, insa este bine sa fii pregatit din timp si pentru provocari. Astfel, vei reusi sa iti creezi un business stabil pe termen lung. 


Si, cum sa te pregatesti mai bine pentru ceea ce va urma decat prin a te inarma cu informatiile si cunostintele necesare? Descopera, in cele ce urmeaza, 3 lucruri pe care orice antreprenor ar trebui sa le cunoasca inainte de a-si deschide un business.


1. Legislatia


Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunosti inainte de a-ti deschide o firma este legislatia. Aceasta cuprinde un set complex de reguli si reglementari legate de inregistrarea formei juridice pe care o doresti, taxe si impozite care pot influenta semnificativ infiintarea si functionarea businessului tau. 


De exemplu, in ceea ce priveste impozitul, este important de stiut ca, pentru microintreprinderi, in 2024 acesta poate fi de 1% din venitul anual daca veniturile totale sunt sub 60.000 de euro. In cazul in care veniturile sunt cuprinse intre 60.000 si 500.000 de euro, sau desfasori activitati care se incadreaza in anumite coduri CAEN aferente activitatilor judiciare, din HoReCa, IT sau alimentatie, atunci impozitul va fi de 3%.


Daca, in schimb, firma ta nu indeplineste conditiile de a se incadra in categoria de microintreprinderi, atunci vei plati impozit pe profit de 16%.


Pentru a cunoaste mai multe detalii legate de taxe si impozite in 2024, citeste legea 296/2023.


2. Strategia de afaceri


Odata ce te-ai informat despre legislatie si ai decis daca e rentabil sa iti deschizi un SRL sau orice alt tip de organizare juridica, a sosit momentul ca, plecand de la ideea ta de business, sa-ti creezi strategia de afaceri. Pentru asta, poti folosi un model de plan de afaceri, care sa te ajute sa economisesti timp si sa obtii o strategie cat mai cuprinzatoare.


Prin elaborarea unui astfel de plan, ai sansa sa evaluezi atat oportunitatile, cat si riscurile asociate cu afacerea ta. Poti identifica potentialele puncte forte si puncte slabe, sa evaluezi concurenta si sa anticipezi posibilele amenintari. 


Toate informatiile de care vei dispune te vor ajuta ulterior sa iei masuri proactive pentru a minimiza riscurile si pentru a valorifica oportunitatile.


De asemenea, un plan de afaceri te ajuta si sa definesti clar scopurile si sa stabilesti pasii necesari pentru a le atinge. Acesta ofera o cale clara pe care sa o urmezi si te ajuta sa ramai concentrat pe obiectivele tale pe termen scurt si lung.


Fara un plan de afaceri bine pus la punct inca de la inceput, poti fi expus unor riscuri mari si imprevizibile, care pot afecta succesul afacerii tale.


3. Planurile de rezerva 


Asa cum am spus, un plan de afaceri te ajuta sa identifici amenintarile si potentialele obstacole de care te-ai putea lovi in prima etapa a desfasurarii activitatii tale. Totusi, pentru a avea succes, este important sa creezi anumite planuri de rezerva si sa identifici diverse solutii pe care sa le pui in aplicare atunci cand te intalnesti cu obstacolele previzionate.


Aceste planuri alternative si solutii pot include strategii de reducere a costurilor, ajustari ale portofoliului de produse sau servicii oferite sau explorarea de noi piete sau segmente de clienti. 


Nu uita, flexibilitatea si capacitatea de adaptare sunt esentiale in antreprenoriat, iar un plan de afaceri bine gandit, alaturi de aceste planuri de rezerva, poate sa te ajute sa te pregatesti si sa reactionezi in mod eficient la schimbarile si provocarile din mediul de afaceri.


Concluzionand, administrarea unei firme poate fi o provocare, insa, cunoscand cat mai multe detalii despre domeniul afacerilor, vei reusi sa depasesti cu succes orice obstacol. Investeste timpul si resursele necesare pentru cresterea businessului tau si astfel iti poti transforma visul in realitate.


Sursa foto: Shutterstock

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

0 comentarii

Comentarii