ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Codul Muncii obliga la Evaluarea angajatului inaintea concedierii


de Clublegislatiamuncii.ro la 22 Nov. 2011


Nu uitati faptul ca, potrivit alin. 63 alin. (2) din Codul Muncii, republicat, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului.


Aceasta Evaluare se realizeaza conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Legiuitorul stabileste conditia efectuarii evaluarii prealabile in cazul concedierii salariatului pentru necorespundere profesionala.

Asa stand lucrurile, procedura de evaluare nu este o obligatie decat in situatia in care angajatorul intentioneaza sa concedieze salariati pe criteriul necorespunderii profesionale. Evaluarea este o masura ce vine sa-l sprijine pe angajator in aceasta actiune de concediere.

Numai in situatia unui astfel de litigiu in care angajatorul concediaza pentru necorespundere profesionala si nu poate face dovada neavand in dosarul personal al salariatului evaluarile acestuia angajatorul este sanctionat prin pierderea procesului.

De altfel, nu exista sanctiune pentru neefectuarea anuala a evaluarii salariatilor.

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

10 comentarii

ComentariiCalin miihai 2015-07-10 16:55:32

Bună ziua dacă n noua fișă de post propusă de către Radet pe care n-am semnat-o pentru că sau introdus noi atribuții precum citirea de contoare apa montate la consumatori și distribuirea de corespondenta către abonații Radet și realizarea fotografierea contoarelor și a listelor de plată ale consumatorilor spălarea chimică a aparatelor de căldură n plăci, executarea de lucrări la abonații Radet la instalațiile interioare (subsoluri blocuri, apartamente) (toate au formularea ori de cte ori i se va solicita sau ori de cte ori este necesar) sau operatorul PT/CT care primesc ptr condus un autovehicul va respecta suplimentar și responsabilitatea postului de conducător auto--intrebarea considerați că este cumul de funcții pot cere un spor la salariu -ce măsuri administrative sau de desfacere a contractului de muncă la ITM n ce termen și ce pot face să nu fiu concediat trebuie să ajung n instanță.

MARIA 2012-10-28 14:54:41

Buna ziua, Ce facilitati se primesc de la stat daca angajezi persoane peste 45 ani ?

Aura Dinu 2012-10-18 16:11:28

Buna ziua,
Lucrez la Banca Comerciala Carpatica SA din 11.12.2007, am fost in concediu de crestere copil 2 ani pana pe data de 24.05.2012, pe data de 25.05.2012 m-am intors la serviciu avand functia de analist bancar.
In luna august mai precis pe 21.08.2012 am primit de la resurse umane o adresa in care era menionat faptul ca conform hot nr 1080 din 08.08.2012 privind centralizarea activitatii de analiza credite din cadrul Regiunii Bucuresti la nivelul Departamentului Analiza Credite Persoane juridice si faptul ca, urmare a implementarii structurii de personal conf hotararii mentionate posturile de la nivelul sucursalei Brezoianu se desfiinteaza si ptr ca eu sunt titulara postului care se desfiinteaza mi-au prezentat o anexa cu alte 16 posturi vacante, avand la dispozitie un termen de 3 zile ptr a ma hotari daca aleg vreunul.
Pentru ca 15 dintre ele erau inafara Bucurestiului l-am ales pe cel de analist din departamentul care urma sa se infiinteze, dar pe anexa cu posturile vacande in acel departament de analisti era mentionat faptul ca vor fi doar 6 locuri., iar toti analisti din Bucuresti eram 9. In adresa mai era mentionat faptul ca incepand de a doua zi 22.08.2012 intram in preavizul de 20 zile lucratoare. Atat eu cat si ceilalti 8 colegii ai mei din celelalte sucursale am discutat dar nune-am pus problema ca se va da o testare. Pe data de 28.08.2012 am primit pe mail o adresa in care eram invitata la un concurs pentru postul pentru care am aplicat, si ceilalti colegi ai mei au primit, concursul era pe 03.09.2012. Am inceput sa-mi fac probleme deoarece eu stand acasa 2 ani automat am pierdut mult in fata celorlalti colegii ai mei si mai alex faptul ca in acest timp s-a schimbat si conducerea bancii si majoritatea din conducere au venit din Bancpost si automat in locul nostru celor vechi trebuia sa vina oameni lor.
Pe data de 03.09.2012 am fost la testare unde am aflat ca am ramas doar 8 analisti deoarece unul din colegii nu a vrut sa mai ramana in BC Carpatica.
Eu fiind in preaviz am optat pentru programul de 4 h, a doua zi am primit o adresa in care era stipulat faptul ca nu am promovat concursul de selectie, obtinand doar 4 pc din 15 pc si ca preavizul isi continua cursul urmand ca pe data de 19.09.2012 sa inceteze contractul de munca, decizia de incetare va fi conform art 65 din Codul muncii.
Eu pe data de 11.09.2012 mai aveam 6 zile de preaviz si am intrat in medical 2 saptamani dupa care am mai fost o zi la munca din preaviz si iar am intrat in medical, si in prezent sunt tot in medical pana pe 24.10.2012 si mai am 3 zile de preaviz, stiu faptul ca medicalul suspenda perioada de preaviz si la reantoarcerea din medicat preavizul isi urmeaza cursul.
In contractul colectiv de munca Art 24 pct 4 este mentionat faptul ca:
,,Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii considerata perioada de readaptare salariatii care au beneficiat de concediu maternitate/concediu paternitate si concediu platit pentru cresterea copilului, in conditiile legii, nu vor putea fi concediati pentru motiv de necorespundere profesionala.
Art 47 din Contractul Colectiv mentioneaza faptul ca in termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii, are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reiinfiintat fara examen, concurs sau peioada de proba.
Doresc sa stiu in situatia mea daca merg in instanta ce sanse de castig am si ce prejudicii materiale si morale pot obtine deoarece ei m-au dat afara in cele 6 luni de la intoarcerea mea din concediu de crestere copil si faptul ca am dat acel examen pe care nu l-am luat si care nu trebuia dat.
Trebuie sa-mi iau un avocat cu experienta pe litigii de munca care sa ma sustina? Cum trebuie sa procedez ?
Va rog sa ma ajutati cat se poate de repede sa primesc un raspuns cele 6 luni de incheie pe 25.11.2012, iar eu de la 01.11.2012 trebuie sa ma intorc la munca sa termin cele 3 zile de preaviz ramase.Deci cred ca pe 4.11.2012 cel tarziu va di emisa si decia de incetare.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si astept raspunsurile Dumneavoastra

Aura Dinu 2012-10-18 15:33:54

Buna ziua,
Lucrez

Lazar Diana 2012-09-14 11:02:42

Pentru UTA DINCA MINEL
Postarea ta a fost facuta pe 31.07.2012....poate e tarziu sa-ti dau un raspuns la intrebarea ta......daca ai da societatea in judecata sunt mari sanse sa castigi...in primul rand salarile compensatorii daca erau prevazute in contractul colectiv de munca aveau obligatia sa ti le atribuie, un drept care ti-a fost incalcat....in al doilea rand societatea trebuie sa demonstreze prin dovezi clare de ca a fost nevoita la restructurare(motive financiare, lichidare, faliment etc..). Deci sanse sunt insa ar mai fi o problema, cum v-am zis postarea a fost facuta de o luna si jumatate aproape si poate raspunsul nu mai are rost deoarece odata ce ati primit decizia de concediere daca doriti sa o contestati trebuie sa o faceti in decurs de 30 de zile de la comunicare......poate ati contestat-o si lucrurile sunt pe rol.......mult succes in continuare si nu va lasati sistemului, pentru salariati cu CIM si putina legislatia munci nu are voie sa nu castige in fata angajatorului!

mircea 2012-08-29 11:01:35

Buna ziua,
Recent mi-a fost comunicata decizia concedierii mele(concedieri colective).Intrucat in urma cu 6 ani mi-am schimbat domiciliul, comunicarea deciziei de concediere mi-a fost facuta prin executor judecatoresc, urmata de o a doua comunicare prin agent procedural, fara notificare sau preaviz desi exista documente pe care le-am transmis conducerii, adrese in care aparea noua mea adresa.
In urma verificarii fisei fiscale pe anul trecut, am constatat ca intre veniturile din fisa si cele reale(conform extras banca) exista diferente foarte mari.
In consecinta, am urmatoarele intrebari:
1. Daca modul de comunicare este corect? In caz afirmativ, de la care curge preavizul de la prima sau a doua?
2. Diferentele salariale presupun existenta unei infractiuni? Daca da, care ar fi incadrarea?Va multumesc anticipat,
Mircea Suciu

UTA DINCA MINEL 2012-07-31 13:53:50

Lucrez la C.N. POSTA ROMANA S.A. si in prezent sunt in perioada de preaviz de 20 zile lucratoare.
Posta a intrat din 3o mai in proces de restructurare economica-finaciara, operationala, tehnologica si de personal. Prin hot. Consiliului de Administratie s-a aprobat o noua structura organizatorica care prevede desfiintarea efectiva a unui numar de 772 posturi si initierea procedurilor de concediere colectiva." In urma consultarilor cu sindicatul, s-a stabilita de comun acord ca posturile din structurile noi si cele modificate aferente organigramei aprobate in data de 30.05.2012 sa fie ocupate prin verificarea competentelor profesionale pe baza de interviu." - am citata din Decizia mea de preaviz.
In urma interviului asa zis pe competnete profesionale (ca numai asa n-a fost) am fost respins si eu si sotia mea, ambii lucrand in sistem. Am depus contestatie la care am primt raspuns ca este nefondata si ca abia in urmatoarea etapa se va tine cont de criteriile din CCM pe care le citez mai jos:
"LA LUAREA MASURII DE DESFACERE A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CE NU TIN DE PERSOANA SALARIAULUI VOR FI AVUTE IN VEDRE URMATOARLE CRITERII MINIMALE :

LIT A) DACA MASURA AR PUTEA AFECTA DOI SOTI CARE LUCREAZA IN ACEEASI UNITATE , SE DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA AL SOTULUI CARE ARE VENITUL MAI MIC, FARA CA PRIN ACEASTA SA SE POATA DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA AL UNEI ALTE PERSOANE;
LIT B) MASURA SA AFECTEZE MAI INTAI, PERSOANLE CARE NU AU COPII IN INTRETINERE.
LIT C)...............................
IN FUNCTIE DE SITUATTIILE CONCRETE C.N.P.R. IMPREUNA CU S.L.P.R. VOR STABILI DE COMUN ACORD SI ALTE CRITERII, IN CONDITIILE LEGII."
Am citat mai sus doar primele doua criterii minimale deoarece eu impreuna cu sotia lucram in aceeasi unitate si avem in intretinere o fetita in varsta de trei ani.
Fac mentiunea ca prin pocedura de ocupare a posturilor nu am putut opta decat pt. un singur post o singura data, adica nu ni s-a dat posibiliatea sa candidam pt. mai multe posturi chiar daca corespundeam cerintelor.
Revin la Decizia de preaviz unde am anexata lista cu posturile vacante pentru care pot opta conform aceleiasi proceduri mentionat mai sus si cuprinsa la art. 6 din decizia maea de preaviz citez:"Salariatul va transmite optiunea pentru un singur loc de munca la Secretariatul General."
Am optat atat eu cat si sotia mea fiecare pt. un alt post corespunzator cerintelor.
De data aceasta sotia mea tebuia sa aiba obligatoriu castig de cauza conf. CCM EA AVAND SALARIU MAI MARE DECAT MINE, si a fost delarata admisa.
In schimb eu am fost delarat respins chiar daca contracandidatul meu (pt. ca numai unul a fost) este necasatorit, fara copii in intrtinere si este intrat in sistem aprox. 4 ani iar eu de 12 ani asta ca sa va faceti o idee despre aptitudinile profesionale.
In decizia de preaviz la mine este prevazuta acodarea a 10 salarii compensatorii iar la contracandidat doar 3 salarii compensatorii, asa ca daca compania a invocat restructurare economica-financiar nu atinut cont nici de acest criteriu.
Legat de ultima faza de interviu pot sa va spun ca intebarile nu au fost pe teme de cunostinte profesionale ci cu caracter general, exemple de intrebari ar fi : Cum lucrati mai bine in coditii de stres sau normale, cand dati randament maxim?; Cum reactionati la critica, dar in cazuri de conflicte la locul de munca? Ce fac daca de maine ocup postul? etc.
Desi in prima faza de interviu ni s-a dat posibilitatea sa contestam(adica pe lista cu rezultatele afisate s-a precizat termenul de contestare cu data ora si locul depunerii)aceast lucru nu s-a intamplat si in ultima faza a interviului.
Rezultatele interviurilor au fost sub forma"ADMIS/RESPINS" nu sub forma de punctaj, lucru ce nu pare deloc in regula.
Am studiat pe cont propriu legislatia si am ajuns la concluzia ca formularea actuala a legii este lipsita de logica juridica, iar practica aplicarii concedierii colective poate genera numeroase abuzuri din partea angajatorului prin recunoastere neconditionta a dreptului sau de a selecta personalul in cazul concedierii colective. Art. 69 alin. 3 din Codul muncii contravine definitiei concedierii colective, concedierea pe ciriterii de competenta profesionala tinand strict de persoana si se incadreaza la art. 61 lit. d din Codul Muncii.
Doresc sa stiu in situatia mea daca merg in instanta ce sanse de castig am si ce prejudicii materiale si morale pot obtine si poate imi mai puteti da si alte informatii pe care eu nu am reusit sa le percep sau le-am perceput gresit din legislatie.
E mai bine sa-mi iau un avocat cu experienta pe litigii de munca care sa ma sustina desi stiu ca ma pot reprezenta si singur.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si astept raspunsurile Dumneavoastra.

tst 2012-06-25 10:24:50

tstdsfds

so 2012-06-10 23:23:05

va rog sa-mi spuneti daca un sef te suprasolicita in sens psihic, adica iti tot spune ca nu esti bun pentru unitatea lui ca si cum te-ai nimerit desi ti-ai castigat prin concurs de dosare acel loc chiar daca nu ai performante deosebite-sunt prof de franceza-pentru ca elevii nu sunt foarte dornici sa mai invete franceza fiind mai ales orientati spre engleza, ce poti sa faci ca sa nu te simti frustrat?inseamna ca trebuie sa pleci sau sa demisionezi de acolo? mie asta mi s-a intamplat mereu in scoli.

MARES ADRIAN 2012-04-03 21:33:43

INTREBARE??
Am lucrat la firma C P I GUARD SRL SITUATA IN BUCURESTI SECTORUL 2 STRADA PACHE PROTOPOPESCU,NR 96 ,C-A PAZNIC LA BILLA LIBERTY DE LA TRAFIC GREU SI MI-AM DEPUS DEMISIA COF.ART 55/B .IN DATA DE 06-03-2012 IAR IN URMA UNEI SESIZARI FACUTE FIRMA NU MAI VREA SA-MI DEA DREPTURILE MELE BANESTI SI NICI FISA FISCALA[LICHIDAREA ] VA ROG FRUMOS SA-MI DATI SI MIE UN RASPUNS CONCRET.. VA MULTUMESC

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu alexei delimart Radu Anton Viviana Serni George Andreescu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024