ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile inseamna suspendarea Contractului de Munca?


de Clublegislatiamuncii.ro la 07 Iul. 2011


Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile/saptamana este suspendare de CIM? (conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii)?


Raspuns:

Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Alin. (3) din acelasi articol, astfel cum a fost introdus prin Legea nr. 40/2011, prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53 alin. (1) din cod, arata ca pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).

Din analiza acestor dispozitii legale suntem de parere ca exista doua posibilitati in ceea ce il priveste pe angajatorul aflat in dificultate pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, respectiv:

1. fie trimite salariatii in somaj tehnic si suspenda contractele individuale de munca ale salariatilor, situatie in care este obligat sa le plateasca salariatilor ale caror CIM a fost suspendat, indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat;

2. fie nu trimite in somaj tehnic salariatii, deci nu le suspenda contractele individuale de munca, insa reduce saptamana de lucru de la 5 la 4 zile. In aceasta situatie angajatorul practic trebuie sa constate o reducere a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, iar dupa o perioada care depaseste 30 de zile lucratoare, va putea sa ia decizia reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana in conditiile prevazute de lege, si anume dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. In acest caz nu vorbim deci de somaj tehnic, ci de o reducere de program de lucru.

Prin urmare, opinia noastra este ca nu exista obligativitatea efectuarii, anterior reducerii programului, a unui numar de 30 de zile lucratoare de intrerupere a activitatii.
Odata cu reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana se va reduce corespunzator salariul, ce presupune reducerea cu suma la care ar fi avut dreptul salariatul pentru ziua de lucru daca nu ar fi fost redusa. Prin urmare, pentru ziua redusa salariatul nu va primi nimic, fiind platit doar pentru zilele lucrate efectiv (4 pe saptamana).

Art. 53 alin. (1) din cod excepteaza in mod expres de la plata indemnizatiei de 75% situatiile prevazute la art. 52 alin. (3). Astfel, pe durata zilei din saptamana de lucru in care salariatilor li s-a redus lucrul, salariatii nu vor primi pentru acea zi indemnizatie de 75%.

In baza 52 alin. (3) din Codul muncii angajatorul are dreptul la redimensionarea saptamanii de lucru prin eliminarea unei zile de lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului. Din modul de redactare a dispozitiei legale care nu mentioneaza ca masura se ia doar in privinta salariatilor afectati de reducerea temporara de activitate, apreciem ca reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana vizeaza intregul personal incadrat la respectivul angajator.

In conformitate cu art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Printre elementele prevazute la alin. (2) se numara durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.

Reducerea saptamanii de lucru si pe cale de consecinta a orelor de lucru/saptamana este conferita de lege, prin articolul 52 alin. (3) din Codul muncii, astfel cum a fost introdus prin Legea 40/2011, fiind o situatie de exceptie cand modificarea programului saptamanal de lucru este posibila in virtutea legii, asa incat nu se vor incheia acte aditionale la contractele individuale de munca ale salariatilor.

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

1 comentarii

Comentarii



Ciobanu Mihaela 2020-04-08 22:06:33

BunÄ? seara, sunt administrator la propria firma, ??mi plÄ?tesc din m??nÄ? contribu??iile, acum cu starea de urgenta datorita virusului covid nu voi reu??ii sa primesc nimic de la stat? De o luna de zile am ??nchis activitatea ??i problema e din ce vom trÄ?ii.