ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Nebunia REVISAL: cum si unde inregistram sporurile


de Clublegislatiamuncii.ro la 13 Sep. 2011


HG 500/2011 stabileste ca in registrul general de evidenta a salariatilor se inscriu salariul, sporurile si cuantumul acestora. Asadar, actul normativ nu face distinctie dupa caracterul sporului de permanent sau nepermanent.


Insa, in Specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) publicate pe site-ul oficial al Inspectiei Muncii sporurile sunt definite ca fiind sporurile cu caracter permanent de care salariatul beneficiaza in baza contractului individual de munca unde acestea sunt evidentiate.

Asadar, din perspectiva acestor Specificatii tehnice, in registrul de evidenta a salariatilor se inscriu numai sporurile cu caracter permanent evidentiate in contractul individual de munca.

Conform art. 17 alin. (3) lit. k) si alin. (4) din Codul muncii, salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Sporurile constituie elemente ale veniturilor salariale fapt pentru care ele trebuie sa se regaseasca in continutul contractului individual de munca.

Referitor la sporul de care beneficiaza salariatii carora li se acorda repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, art. 137 alin. (3) din acelasi cod stabileste ca acestia vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Asadar, avand in vedere prevederea speciala a art. 137 alin. (3), in functie de caz, sporul de care beneficiaza salariatii carora li se acorda repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica va fi stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.

Cu privire la sporul de noapte potrivit art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:

a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Astfel sporul de noapte este de 25% din salariul de baza si se acorda pentru munca prestata in timpul noptii. Numarul orelor de noapte lucrate de salariat pot varia de la o luna la alta, fapt pentru care, consideram ca acest spor nu poate fi inclus in salariu de baza.

In ceea ce priveste sporul pentru munca suplimentara, potrivit art. 123 din Codul muncii, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile mentionate se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In concluzie, stabiliti la nivel de unitate natura si caracterul sporurilor.

Daca acestea nu au caracter permanent nu le inregistrati in Revisal ci numai le calculati luna de luna.

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

1 comentarii

Comentarii



Vasilescu 2011-09-16 14:35:08

De cand a aparut revisal 5.0.6 tot intrebam in stanga si in dreapta despre aceste sporuri. La noi nu sunt trecute in contract, dar le calculam cand este cazul si le evidentiem in stat. Noi aveam aceeasi parere ca nu sunt permanente si deci nu trebuie inregistrate, dar fiecare inspector venea cu cate o idee.. ba ca nu, ba ca da si ca trebuie modificate lunar...