ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ultimele reglementari ale concediului de maternitate


de Clublegislatiamuncii.ro la 11 Oct. 2011


Intrebare: OUG 96/2003 a fost modificata sau completata? Salariata gravida, care a informat angajatorul despre starea sa de graviditate, mai are dreptul la 2 ore/zi libere platite? Ce lege este inlocuita de OUG2010? Pana la aparitita OUG 111/2010, ce lege reglementa concediul de crestere copil? Care este legislatia privind maternitatea, care a fost modificata in ultimii ani?


Raspuns: OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, a fost aprobata cu modificari prin Legea 25/2004.

Astfel, potrivit art. 17 din OUG 96/2003, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.

La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.

Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.

Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare (art. 2 lit. c) din OUG 96/2003).

Pentru salariatele care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c) si d) si isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.

Medicul de medicina muncii stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.

Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective.

In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Salariatele prevazute la art. 2 lit. c) si e) nu pot fi obligate de catre angajator sa realizeze activitati pentru care evaluarea a evidentiat riscul de expunere la agenti sau conditii de munca prevazute la lit. A si B din anexa nr. 2.

Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor vine sa inlocuiasca OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copiilor. In prezent se aplica ambele acte normative.

Concediul si indemnizatia de maternitate este reglementat de OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Sectiunea concediul si indemnizatia de maternitate din cadrul OUG 158/2005 a fost reglementata de Norma de aplicare a OUG 158/2005 publicata in M.Of. nr. 147 din 16 februarie 2006 si de Ordinul 95/2006 care a fost abrogate.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

1 comentarii

Comentarii



@ioana@ 2016-11-24 13:09:01

buna ziua! daca am demisionat anul trecut(2015) in noiembrie si apoi in martie(2016) am ramas insarcinata beneficiez de prenatal? stiu ca trebuie sa ai 12 luni lucrate in ultimile 24 luni pt ca beneficia! :) multumesc! astept raspunsuri!

TOP RASPUNSURI 2024