ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajatul poate fi obligat sa efectueze Concediul de Odihna?


de Clublegislatiamuncii.ro la 02 Aug. 2011


Uneori exista salariati care refuza sa efectueze in natura concediul de odihna, fara sa aiba vreun motiv, preferand sa incaseze contravaloarea acestuia. Firesc, apare intrebarea daca acestia pot fi obligati sa efectueze in natura concediul de odihna.


Raspuns: Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, in conformitate cu dispozitiile art. 144 din Codul muncii, republicat.

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca conform art. 146 alin. (4) din acelasi act normativ.

Prin urmare, salariatii nu pot refuza efectuarea in natura a concediului de odihna.

Potrivit art. 149 din Codul muncii, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Legiuitorul a stabilit insa si in sarcina angajatorului obligatii in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna, in temeiul art. 146 alin. (3) din Codul muncii, republicat angajatorul fiind obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Prin urmare, daca salariatii nu si-au efectuat intr-un an concediul de odihna la care aveau dreptul, angajatorul are obligatia acordarii acestuia in anul urmator.

In concluzie, pentru ca salariatul nu poate renunta la efectuarea concediului de odihna in natura, iar angajatorul este tinut de obligatia de a acorda salariatilor concediul de odihna, pentru a-si efectua concediul de odihna angajatorul nu le va permite salariatilor sa presteze activitatea in perioada programata pentru efectuarea de catre fiecare salariat a concediului de odihna la care are dreptul.
 

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

2 comentarii

Comentarii



Andrei C. 2016-03-28 19:25:56

Buna ziua,Angajatul poate fi obligat sa isi ia concediu din o anumita zi?Firma la care lucrez a conditionat concediul incepand cu ziua de luni.Multumesc.

Alecu Nicoleta 2015-05-11 17:14:47

Buna ziua ! Un angajat doreste sa plece mai devreme de terminarea concediului de odihna pentru a se angaja in alta parte. Cum procedam?Multumesc !