Fuziunea fondurilor de pensii facultative
de Clublegislatiamuncii.ro la 29 Iun. 2011
Orice prevedere a contractelor incheiate in numele fondului de pensii facultative absorbit care restrictioneaza sau exclude posibilitatea de incetare a contractului in cazul fuziunii este considerata nula de drept.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private reglementeaza procedura de fuziune a fondurilor de pensii facultative, etapele ??i documentele necesare in vederea obtinerii autorizatiei de fuziune.
Norma a fost aprobata prin Hotararea nr.1/2011, publicata in Monitorul oficial nr.151 din 2 martie a.c., a Pre??edintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
? Ca principiu, un fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant, poate fuziona cu unul sau mai multe fonduri de pensii facultative. Fuziunea a doua sau a mai multor fonduri de pensii facultative se poate realiza la initiativa administratorilor acestora sau la initiativa a cel putin 100 de participanti ai unui fond de pensii facultative, exprimata in scris ??i transmisa administratorului.
Fuziunea fondurilor de pensii facultative se realizeaza numai cu acordul prealabil al majoritatii participantilor fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit.
In situatia in care initiativa fuziunii fondurilor de pensii facultative apartine participantilor acestora, administratorul fondului de pensii facultative are obligatia de a convoca adunarea generala a actionarilor in termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data primirii solicitarii participantilor.
Hotararea adunarii generale a actionarilor privind fuziunea fondurilor de pensii facultative este comunicata, in scris, participantilor care au solicitat fuziunea.
In cazul in care prin hotararea adunarii generale se decide fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, aceasta se comunica administratorului fondului de pensii facultative cu care s-a solicitat fuziunea, in scopul convocarii adunarii generale a actionarilor acestuia, care se realizeaza in termen de maximum 60 de zile calendaristice.
? Procesul de autorizare de catre Comisie a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii facultative cuprinde doua etape:
- obtinerea deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative, emisa in baza cererii ??i a documentelor depuse de catre administratorii de fonduri de pensii facultative implicate in procesul de fuziune;
- obtinerea deciziei de autorizare definitiva a fuziunii fondurilor de pensii facultative, emisa in baza cererii ??i a documentelor depuse de administratorii de fonduri de pensii facultative implicate in procesul de fuziune, dupa finalizarea tuturor operatiunilor premergatoare fuziunii fondurilor de pensii facultative, prevazute in prezenta norma.
Obtinerea deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative nu garanteaza ??i obtinerea deciziei de autorizare definitiva a fuziunii.
In cazul in care nu se obtine decizia de autorizare definitiva a fuziunii fondurilor de pensii facultative, autorizarea prealabila a fuziunii i??i pierde valabilitatea.
? Norma stabile??te etapele ??i procedurile pentru:
- autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative;
- pregatirea transferului, prin inventarierea ??i verificarea tuturor activelor ??i pasivelor, drepturilor ??i obligatiilor, datelor ??i documentelor, precum ??i pregatirea transferului participantilor de la fondul de pensii care urmeaza a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, in vederea fuziunii;
- autorizarea definitiva a fuziunii fondurilor de pensii facultative
- transferul activelor ??i pasivelor, drepturilor ??i obligatiilor, datelor ??i documentelor, precum ??i transferul participantilor de la fondul de pensii ce urmeaza a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, cu preecizarea ca, la data finalizarii operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii facultative, toate contractele aferente fondului de pensii absorbit i??i inceteaza efectele.
? De la data emiterii deciziei de retragere a autorizatiei fondului de pensii facultative absorbit, contractul de societate civila i??i inceteaza existenta. Orice prevedere a contractelor incheiate in numele fondului de pensii facultative absorbit care restrictioneaza sau exclude posibilitatea de incetare a contractului in cazul fuziunii este considerata nula de drept.
Participantii preluati ca efect al fuziunii fondurilor de pensii facultative devin parte la contractul de societate civila ??i la prospectul schemei de pensii a fondului de pensii facultative absorbant.
Fond de pensii absorbant este fondul de pensii facultative care preia activele ??i pasivele, drepturile ??i obligatiile, precum ??i participantii unui alt fond de pensii facultative prin fuziunea celor doua fonduri.
Fond de pensii absorbit este fondul de pensii facultative ale carui active ??i pasive, drepturi ??i obligatii, precum ??i ai carui participanti sunt preluati prin fuziune de un alt fond de pensii facultative ??i care, in urma fuziunii cu fondul de pensii absorbant, i??i inceteaza existenta.
Fuziunea fondurilor de pensii facultative este, prin urmare, un proces prin care se realizeaza transferul tuturor activelor ??i pasivelor, drepturilor ??i obligatiilor, datelor ??i documentelor, precum ??i transferul participantilor, de la un fond de pensii facultative, fond de pensii absorbit, la un alt fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant.
Ultima ora:
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Comentarii