ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

absent nemotivat in weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am lucrat intr-o saptamana de luni pana vineri-46 ore. Sambata am fost programat sa lucrez obligatoriu inca 12 ore fara sa primesc cele 2 zile libere legale, sau plata suplimentara. Am anuntat ca nu sunt de acord, nu am venit la servici si am fost pus absent nemotivat. Ce imi recomandati sa fac?

Adaugata in: Codul Muncii
Iulian Tudorie
 User  Iulian Tudorie
a intrebat la 19 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului iulian tudorie la 19 Mar. 2014
Nu ar fi trebuit. Cat timp ati lucrat deja 5 zile in cadrul saptamanii, de luni pana vineri, angajatorul era obligat prin lege sa va acorde repausul saptamanal in zilele 6 si 7 din saptamana, in cazul de fata. Daca v-ar fi acordat repaus in alte doua zile consecutive din saptamana in schimbul muncii in weekend conform programului unitatii stabilit prin RI atunci se putea pune problema unei absente nemotivate. Dar asa, nu este legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iulian Tudorie
 User Iulian Tudorie
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mar. 2014
Multumesc pentru raspuns.In nici un caz nu trebuia sa fiu pus absent memotivat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2014
Sesizati ITM pentru ca oricum un astfel de program nu este legal. Conform Codului muncii, un salariat incadrat in Romania cu contract individual de munca poate lucra maxim 5 zile intr-o saptamana, cu doua zile libere consecutive drept repaus saptamanal. Incalcarea acestei prevederi constitutie incalcarea dreptului la repausul saptamanal prevazut de lege si se sanctioneaza cu amenda de catre inspectorii ITM.

Daca ati fi lucrat in weekend, angajatorul ar fi trebuit sa va plateasca un spor la salariul pentru acest tip de munca, al carui cuantum se stabilea prin CCM sau CIM, in functie de caz, iar ca repaus trebuia sa primiti alte doua zile consecutive din aceeasi saptamana.

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. (N.P. - asta nu inseamna ca se pot lucra 6 zile in loc de 5, ci ca numarul de ore poate fi diferit de la o zi la alta, fara depasirea normei de lucru legale).

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
............................
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024