ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Aditinale bugetari


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Cu 01 iunie salariile bugetarilor rse"reintregesc" cu 8% cf OUG19/2012.
Este obligatoriu sa se incheie acte aditionale pentru aceasta "majorare" avand in vedere ca la diminuarea cu 25% a salariului tot prin HG nu a fost necesar sa se intocmeasca aditionale.
Aceasta "reintregire" nu reprezinta acordul dintre angajat si angajator ci doar o aplicare a unei ordonante.
Opinia specialistilor de la inspectia muncii este ca la orice modificare de salariu trebuie act aditional, dar daca modificarea intervine ca urmare a unei hotariri/ordonante a Guvernului de ce mai este nevoie de acordul partilor prin act aditional.
Noi fiind institutie bugetara am emis doar decizii individuale de modificare a salariului si le-am dat pe samnatura fiecarui angajat.
Art.17 alin 5 din CM-republicat stipuleaza ceva in acest sens, dar interpretarea inspectiri muncii este : nu trebuie act aditional doar in cazul in care "o astfel de modificare este prevazuta in mod expres in lege".
nu o sa gasim in nici un act normativ de salarizare la bugetari acesta sintagma : aplicarea prezentei hotarare/ordonanta/lege/ se face prin decizie nu prin act aditional.
Suntem in situatia in care avem salariati care au refuzat sa semneze act aditional pentru cei 8% motivand ca nu si-au dat acordul nici la diminuarea cu 25%, nu si-l vor da nici acum si nici in decembrrie cand vor primi diferente pana la 25%. Mai mult, nu isi vor da acordul pe un nici act aditional de majoprare viitoare, intrucat la bugetari nu se negociaza salariul, deci primesc ce le da Guvernul.
Intrebarea finala este : La bugetari personal contractual nu functionari publici se fac sau nu acte aditionale referitoare la majorarile/ diminuarile salariale dispuse prin acte ale Guvernului??

Daniela Tudose
 User  Daniela Tudose
a intrebat la 31 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 31 Mai. 2012
In niciun caz nu putem vorbi de negociere individuala. In baza OUG nr.19 din 2012, fiecare angajator face o decizie colectiva de indexare a salariilor cu 8%.Decizia va sta ca baza la modificarea salariului de baza si implicit al cuntumului sporurilor permanente raportate la acesta. Ati mentionat bine articolul 17 alineatul 5 din codul muncii republicat. In decizie faceti refedrire si la acest articol.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024