ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


angajare zilieri


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog foarte frumos sa-mi raspundeti daca societatea mea poate angaja zilieri avand cod caen 4673 comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructii, in vederea repararii acoperisului unei scolisi daca DA in ce conditii.
MULTUMESC ANTICIPAT!

Camelia Rada
 User  Camelia Rada
a intrebat la 19 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Olga Minodora
 User Olga Minodora
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2011
Zilierii vor putea fi platiti cu cel mult 10 lei pe ora dar nu mai putin de 2 lei/ora de munca, se arata in Legea nr. 52/2011 privind angajarea zilierilor, publicata miercuri in Monitorul Oficial. De asemenea, pentru activitatea zilierilor nu se datoreaza asigurari sociale, de sanatate ori contributii la fondul de somaj, nici de catre angajator si nici de zilier, mai prevede documentul. Domeniile unde se pot angaja zilieri sunt: agricultura, vanatoare pescuit, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, manipulari marfa, activitati de intretinere si curatatorie, spectacole, productii cinematografice si culturale, publicitate.

Prin exceptie de la Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, o companie poate angaja zilieri fara sa fie obligata la intocmirea unui contract de munca. Perioada lucrata in acest mod nu este considerata vechime in munca sau perioada asigurata din punctul de vedere al prestatiilor sociale. Din punct de vedere fiscal, activitatea zilierilor se impoziteaza numai cu impozitul pe venit de 16% raportat la suma bruta, plata acestuia fiind in sarcina angajatorului. Acesta va declara pana pe data de 5 a lunii urmatoare la ITM situatia zilierilor din luna anterioara, printr-un extras din registrul zilierilor al carui model este anexat legii.

Fara contract de munca, fara impozite suplimentare

Remuneratia zilierului este stabilita prin Lege in interiorul plafonului intre 2 lei si 10 lei pe ora si se plateste la sfarsitul zilei de munca inainte de semnarea in registrul zilierilor, dovada platii fiind semnatura zilierului din registrul zilierilor. Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca.

Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca, se mai arata in document.

Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert. Activitatea desfasurata de zilier nu ii confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Sep. 2011
In Legea 52/2011 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 276, din 20 aprilie 2011 sunt stipulate urmatoarele domenii in care pot fi angajati zilieri:

Art. 11. ??? Se pot presta activitati cu caracter ocazional In urmatoarele domenii:
a agricultura;
b vanatoare si pescuit;
c silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d piscicultura si acvacultura;
e pomicultura si viticultura;
f apicultura;
g zootehnie;
h spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i manipulari de marfuri;
j activitati de Intretinere si curatenie.


Alte intrebari despre Codul Muncii