ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Anuntare angajator sarcina


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Lucrez in prezent la o firma de aproximativ 3 luni. Acestia au luat la cunostinta inainte de a semna contractul ca sunt gravida si m-au angajat in aceste conditii.
Documentandu-ma am fost putin indusa in eroare de anumite cazuri precum:
1.Sunt obligata prin lege sa anunt in SCRIS starea mea de graviditate.
2.Anuntul se face doar daca dorim sa ne asiguram ca nu vom fi concediate. (ceea ce nu ar fi cazul meu avand in vedere conditiile de mai sus )

Care afirmatie este corecta ?

Adaugata in: Codul Muncii
Gherghel Florentina
 User  Gherghel Florentina
a intrebat la 02 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2012
In concluzie, pentru a vi sigura ca vi se respecta toate drepturile prevazute de OUG 96/2003 si Codul muncii, anuntati in scris angajatorul privind starea dvs fiziologica. Instiintarea o puteti face dupa modelul urmator:

Model cerere de instiintare angajator
Domnule/doamna Director/Administrator al .................................,

Cerere nr. .........data ...........................

Subsemnata......................................................... salariata a societatii .............................................., in cadrul departamentului ..............................., avand functia de , ............................................, CNP ....................................., posesoare a B.I./C.I. seria ...... nr. ............., eliberat/a de ................................ la data de .........................., domiciliata in ................................................., conform OUG nr. 96/2003 Art. 2 lit. c), va aduc la cunostinta starea mea fiziologica de graviditate.

Prin prezenta cerere va rog sa luati in evidenta situatia mea, respectand normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca precum si toate normele legislative in vigoare.

De asemenea, conform OUG 96/2003, art. 7, alin. (1), va rog sa transmiteti copii ale documentelor anexate care atesta starea mea fiziologica de graviditate catre medicul de medicina muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.

Anexez prezentei instiintari, spre a dovedi corectitudinea afirmatiilor facute, scrisoarea medicala eliberata de medicul ginecolog / medicul de familie .......................... in data de ..............................

Data ........................... Semnatura .......................................
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2012
Revin putin:

Cea de-a doua afirmatie este si ea adevarata. Ordonanta amintat stabileste ca angajatorul nu poate dispune concedierea salariatei insarcinate in conditiile in care nu intervine reorganizarea judiciara, falimentul sau dizolvarea angjatorului.

Art. 21 - OUG 96/2003
(1)Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c) e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
...............
(3)Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Insa Codul muncii republicat vine in completarea acesteia cu urmatoarea prevedere:

Art. 60 - Codul muncii.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2012
In principiu, prima dintre ele. Pentru a va asigura ca angajatorul respecta anumite prevederi legale ce se refera la starea dvs de graviditate trebuie sa il instiintati in scris, inmanandu-si si o copie a dovezii medicale de la medicul ginecolog sau cel de familie privind starea dvs de graviditate. El are anumite obligatii legale ce degurg numai din anuntarea in scris a sa privind existenta sarcinii. Toate aceste prevederi apar in OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Extras din OUG 96/2003:
Art. 2
In sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
c)salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Art. 3
(1)Salariatele prevazute la art. 2 lit. c) si e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) In cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.

Art. 5
(1)Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c) “e), in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
(2)Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.

Art. 6
(1)Angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului, sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(2)Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 18
Pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta si ale celorlalte acte normative in vigoare.

Art. 23
Ã?n cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

Art. 25

(1)Inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea angajatorul sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in termen de 7 zile de la data primirii deciziei prevazute la art. 23, are obligatia sa emita aviz consultativ corespunzator situatiei constatate.
(2)Inspectoratul teritorial de munca sau, dupa caz, Agentia Nationala a functionarilor publici va transmite avizul angajatorului, angajatei, precum si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Radu Anton G Stancu alexei delimart adriana iancu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024