ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Art.52 alin 3 din Codul muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
va rog sa ma ajutati la o problema, care nu stiu daca este corect din punct de vedere legal sau cel putin ce este de facut?
In compania noastra cu capital strain se lucreaza tura continua. Dar din primavara acestui an s-a redus volumul de comenzi si direct in concediu fara salar au fost dati muncitorii. Dupa aceea s-a trecut la doua schimburi de lucru. Angajatii astfel si-au pierdut din venituri 300 de roni (mentionez ca sporul de vechime este introdus in salarul de baza negociat). Angajatii aveau un spor de tura continua si sporul de noapte, de care depindea venitul lor si pe care le-au pierdut in urma deciziilor luate. In momentul de fata sindicatul negocieaza indexarea inflatiei in salar, doar ca patronii sustin acordarea valorii inflatiei sub forma de bonus. Totodata au anuntat ca din lipsa de comenzi apeleaza la art.52 alin.3 din codul muncii pina la remedierea situatiei. Dar in C.C.M. este negociat max.15 zile pe an de C.F.S. pentru aceleasi criterii,din care s-au efectuat deja 8 zile. Conducerea sustine ca Codul muncii este mai presus decit ceea ce este negociat in C.C.M. Va rog sa ma lamuriti daca este legal acest lucru?.

Adaugata in: Codul Muncii
Istvan Potra
 User  Istvan Potra
a intrebat la 09 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Istvan Potra
 User Istvan Potra
a raspuns la intrebare la 21 Oct. 2013
Va multumesc pentru aceste informatii care sunt de mare ajutor!
Va mai rog sa-mi trimiteti un raspuns referitor la inflatie care nu am mai primit-o din Iunie 2012. Din data mentionata nu s-au mai indexat salariile nici macar cu inflatia.
Cum putem obliga angajatorul sa indexeze salariile cu valoarea inflatiei?
Va multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Oct. 2013
Salariatii nu pot fi trimisi in concediu fara plata din initiativa angaajtorului. Acest tip de concediu se acorda la cererea salariatului. Angajatorul nu a procedat legal.

Este adevarat ca prevederie Codului muncii sunt superioare celor din CCM, iar acest document nu poate contine prevederi inferioare sau cotrare legii. Insa in Codul muncii nu exista posibilitatea acordatii CFP ca urmare a lipsei de activitate. Pentru astfel de situatii se dispune, la decizia asociatului unic sau AGA, masura reducerii sau intreruperii temporare a activiatii pana la remedierea situatiei, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza al angajatului. Masura reprezinta suspendare a contractului, ceea ce inseamna ca toate celelale drepturi vor fi suspendate odata cu dispunerea masurii.

Masura reducerii timpului de lucru de la 5 la 4 zile se dispune in situatia in care reducerea sau intreruperea temporara a activiatii se extinde pe o perioada mai mare de 30 de zile lucratoare, este prevazut in Codul muncii acest lucru.

Art. 52 - Codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Din punctul meu de vedere, si legal, nu s-a procedat corect la nivelul angajatorului in acordarea acestui concediu fara plata. Va sugerez sa sesizati ITM. Daca pentru CFP ati inaintat cerere care a fost aprobata de angajator se schimba situatia, pentru ca acea cerere reflecta initiativa dvs de a intra in CFP.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni alexei delimart Ioana Popa G Stancu Marius Ion George Andreescu