ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

buna ziua


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Multumesc pentru raspuns. De aceea am intrebat caci lucrez la o firma de pantofi si patronul vrea sa ne oblige sa mergem si sambata, dar in contractul pe care il avem nu specifica. Spune ca e obligatoriu sambata numai 40 ore dar nici concediile nu ni le da cum trebuie (daca iti trebuie o zi trrebuie sa mergi sa te rogi de 10 ori); in privinta concediilor cum se procedeaza?

Larisa Mihes
 User  Larisa Mihes
a intrebat la 06 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Mai. 2012
Orele lucrate sambata sau duminica nu sunt pontate ca ore suplimentare, ele au un regim special de compensare, prin alte doua zile libere consecutive si plata unui spor in acelasi timp.

Daca prin regulamentul intern se va introduce ziua de sambata drept zi de lucru, atunci nu veti avea de ales, vi se va aduce la cunostinta prin semnatura si va trebui respectate prevederile regulamentului intern. Daca insa nu exista un document care sa specifice clar ca ziua de sambata este zi lucratoare si care sunt celelalte zile de repaus saptamnal, consecutive, de care veti beneficia plus sporul acordat, atunci nu prea este legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Mai. 2012
Practic, dumneavoatra vi se cere de angajator , sa efectuati ore suplimentare.
Orele suplimentare se efectueaza numai cu acordul salariatului.

Art. 120 din codul muncii republicat

2 Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
2 In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.


Art. 123
1 In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. 1 in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
2 Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. 1, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Prevederi din codul muncii republicat referitoare la acordarea concediului de odihna.

Art. 146
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
2 Prin exceptie de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
4 Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 148
1 Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
2 Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
3 Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
4 In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. 2 si 3 salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
5 In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
art 150
3 Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

In lipsa unei programari a concediului de odihna, acesta se acorda de comun acord intre salariat si angajator.
Ofractiune de concediu de odihna nu poate fi mai mica de 10 zile lucratoare.
Dumneavoastra. trebuie sa va adresati cu o cerere angajatorului, pentru obtinerea acestui drept ,care de altfel este negociat prin contractul individual de munca.Neefectuarea concediului de odihna pe anul in curs din motive
obiective , conduce la reportarea acestui drept in anul urmator.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024