ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna, sunt gravida in 10 saptamani, am anuntat angajatorul de acest lucru. Din 14 iunie sunt in 2 saptamani de concediu de odihna pt ca firma a intrat in insolventa (din 2 iulie au zis ca e posibil sa fim in somaj dar nu e sigur, sunt niste neintelegeri cu preavize) ! Au zis sa ne interesam in iulie, acum nu ne pot spune nimic sigur! Intrebarea mea este: ce pot sa fac ca sa primesc indemnizatia pt cresterea copilului pt 2 ani (am lucrat la firma respectiva 1 an si 10 luni).

Adaugata in: Codul Muncii
Dan Renata
 User  Dan Renata
a intrebat la 20 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dan renata la 02 Iul. 2012
Ca sa puteti intra in somaj raportul de munca trebuie sa inceteze din motive neimputabile dvs ca salariata, ceea ce inseamna ca se va face si lichidarea. Daca incetati raportul de munca si nu va inscrieti la somaj sau nu va reangajati atunci da, cele 12 luni vor fi intrerupte.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dan Renata
 User Dan Renata
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2012
Multumesc mult pt. raspuns! Mai am o intrebare: pentru a intra in somaj trebuie sa semnam lichidarea de la firma? Lichidarea inseamna ca se intrerup cele 12 luni inainte de nastere si pot pierde indemnizatia?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dan renata la 22 Iun. 2012
Numai daca aceasta perioada de somaj se intinde pana la nasterea copilului. Daca vechimea dvs totala este de 1 an si 10 luni atunci somajul se va acorda pe o o perioada de 6 luni, ceea ce inseamna ca este posibili ca dupa terminarea somajului si pana la nasterea copilului sa aveti o pauza daca nu reusiti sa va incadrati intre timp, caz in care indemnizatia nu se mai acorda data nu aveti cele 12 luni prevazute de lege drept stagiu de cotizare.

Indemnizatia de somaj nu este venit impozabil, insa se va asimila stagiului de cotizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului dan renata la 21 Iun. 2012
Da,perioada de somaj este perioada asimilata la stabilirea celor 12 luni,deasemeni intra si perioadele de concediu medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2012
Contractele de munca pentru caz de insolventa inceteaza in baza articolului de mai jos, nu se pune problema de preaviz deoarece inceteaza de drept
Art. 56 din codul muncii republicat
1 Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a)... precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
Inceteaza toate contractele de munca inclusiv al dumneavoastra chiar daca sunteti insarcinata.
Veti beneficia de somaj pentru ca aveti 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele ta 24 anterioare incetarii CIM.
In timpul somajului puteti prezenta concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, concediu de maternitate Se susp[enda in cazul acesta plata indemnizatiei de somaj si se platesc concediile medicale cu respectarea oug 158 din 2005.Va faceti si dumneavoastra calculul de asa fel incat sa aveti 12 luni de venituri impozabile anterioare nasterii copilului. In plus va spun ca perioada de somaj si concediile medicale vor intra in cele 12 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dan Renata
 User Dan Renata
a raspuns userului la 20 Iun. 2012
Multumesc pt. raspunsuri! Atunci, daca de luna viitoare vom fi in somaj, adica o sa am in continuare un venit impozabil, o sa primesc indemnizatia ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2012
In cazul insolventei se acorda un preaviz mai mic, in temeiul legii 85/2006 privind procedura intrarii in insolventa. Insolventa este primul pas spre faliment, insa angajatorul nu si-a incetat existenta odata cu intrarea in insolventa. Daca angajatorul isi va inceta activitatea si existenta atunci si contractul dvs. de munca va inceta de drept in baza Codului muncii republicat.


Art. 86
6 Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta, de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

Pentru acordare concediului de crestere copil ar trebui ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului sa realizati venituri supuse impozitului pe venit sau sa faceti parte din una din categoriile asimilate drept stagiu de cotizare, printre care se numara si somajul. Cel mai bine ar fi daca v-ati inscrie imediat dupa concediere la somaj iar dupa cele 6 luni de somaj sa va reangajati pentru a completa cele 12 luni prevazute de OUG 111/2010 pentru acordarea indemnizatiei.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024