ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

CIC PANA LA 3 ANI


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


daca un angajat a fost in CIC pana la 2 ani, pana anul trecut, si-a reluat activitatea si acum aduce o decizie de incadrare a copilului in grad de handicap, pot sa-i suspend CIM tot in bazaart 51 a din CM pana la 3 ani? si apoi pentru perioada din decizia de incadrare in grad de handicap ce depaseste varsta de 3 ani, sa ii suspend pe baza carei legi?

Adaugata in: Codul Muncii
Bacher Ioana
 User  Bacher Ioana
a intrebat la 20 Feb. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Coman Andra
 User Coman Andra
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Ian. 2013
Buna ziua. Ce parere aveti de situatia in care o salariata are contractul suspendat pentru cresterea copilului pana la 1 an de zile. Dansa va obtine un certificat de handicap de la comisie la o data ulterioara datei la care va trebui sa se intoarca la munca. Este posibil ca dupa ce contractul a devenit activ, sa mai fie suspendat inca un an, in baza acelui certificat de handicap al copilului? Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Monica Imbrea
 User Monica Imbrea
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Apr. 2012
buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat.momentan sunt in cresterea copilului pana la data de 04 04 2012 intre timp a aparut o problema,trebuie operat ,am hotararea de incadrare in grad de handicap si certificatul la copil dar trebuie sa-mi prelungesc cic pana la 3 ani si la munca mi se zice ca nu pe baza hotararii se prelungeste ci imi cere o cerere de la protectia copilului si acolo nu mi se da.ce sa fac?va rog mult sa ma ajutati.multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Bacher Ioana la 21 Feb. 2012
Concediul crestere copil se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani, asa cum v-am mentionat in primul raspuns. In cazul in care copilul implineste ani, concediul pentru crestere copil nu poate fi prelungit peste aceasta varsta. V-am explicat care ar fi o a doua varinata de suspendare a contractului, dat fiind faptul ca ati intrebat daca se poate suspenda CIM dupa implinirea varstei de 3 ani de catre copilul cu handicap si baza carei legi. Insa daca este implinista varsta de 3 ani, concediul nu se prelungeste peste aceasta varsta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Bacher Ioana
 User Bacher Ioana
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Feb. 2012
buna ziua,
intrebarea mea nu se refera la concediu medical ci la situatia in ca de ex copilul face 3 ani in noiembrie, iar certif de handicap este acordat pana in ian anul urmator. dupa ce implineste 3 ani copilul, mama poate cere prelungirea suspendarii pe baza OU 111/2010?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2012
Conditiile de acordare a concediului medical pentri ingrijirea copilului bolnav sunt prevazute in OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, astfel:

Art. 26 - 1 Asigura??ii au dreptul la concediu ??i indemniza??ie pentru ??ngrijirea copilului bolnav ??n v??rst?? de p??n?? la 7 ani, iar ??n cazul copilului cu handicap, pentru afec??iunile intercurente, p??n?? la ??mplinirea v??rstei de 18 ani.
2 Indemniza??ia prev??zut?? la alin. 1 se suport?? integral din bugetul Fondului na??ional unic de asigur??ri sociale de s??n??tate.
Art. 27 - 1 Beneficiaz?? de indemniza??ia pentru ??ngrijirea copilului bolnav, op??ional, unul dintre p??rin??i, dac?? solicitantul ??ndepline??te condi??iile de stagiu de cotizare prev??zute la art. 7.
2 Beneficiaz?? de acelea??i drepturi, dac?? ??ndepline??te condi??iile cerute de prezenta ordonan???? de urgen???? pentru acordarea acestora, ??i asiguratul care, ??n condi??iile legii, a adoptat, a fost numit tutore, c??ruia i s-au ??ncredin??at copii ??n vederea adop??iei sau i-au fost da??i ??n plasament.
Art. 28 - Indemniza??ia pentru ??ngrijirea copilului bolnav ??n v??rst?? de p??n?? la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afec??iuni intercurente p??n?? la ??mplinirea v??rstei de 18 ani se acord?? pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie ??i a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis ??n condi??iile legii, dup?? caz.
Art. 29 - Durata de acordare a indemniza??iei prev??zute la art. 27 alin. 1 este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excep??ia situa??iilor ??n care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat ??n aparat gipsat, este supus unor interven??ii chirurgicale; durata concediului medical ??n aceste cazuri va fi stabilit?? de medicul curant, iar dup?? dep????irea termenului de 90 de zile, de c??tre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigur??rilor sociale.
Art. 30 - Cuantumul brut lunar al indemniza??iei pentru ??ngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilit?? conform art. 10.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2012
Concediu pentru crestere copil se acorda doar pana la 3 ani in cazul in care copilul este incadrat cu handicap. Dupa implinirea varstei de 3 ani de catre copil, salariata trebuie sa revina la locul de munca. Daca, in situatia unei imbolnaviri, medicul de familie sau specialist considera ca este necesara acordarea unui concediu medical pentru ingrijirea acelui copil, atunci va face acest lucru. Insa o atare suspendare a contractului pentru ingrijire copil bolnav trebuie sa aiba la baza un concdiu medical acordat de catre medic.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024