ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. As dori un raspuns calificat la urmatoarea situatie:
Firma la care lucrez a intrat in faliment si suntem in preaviz pana la data de 17.dec.2012 dupa care urmeaza sa ne dea concedierea.
Exista posibilitatea sa fiu insarcinata, nu am inca certitudinea dar am inteles de la doctor ca in jurul datei de 17 dec se va sti sigur.
Intrebarea este daca pana in data de 17 dec am adeverinta medicala care dovedeste aceasta sarcina ce se intampla cu contractul meu de munca, si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a beneficia de concediu de maternitate?
Mentionez ca pe ultimele doua luni firma la care lucrez "a uitat" sa plateasca contributiile salariatilor.

Multumesc anticipat!


Lungoci Mirela
 User  Lungoci Mirela
a intrebat la 27 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Lungoci Mirela la 30 Nov. 2012
Indemnizatia de maternintate nu va fi afectata, ea se acorda in baza impozitului pe venit iar acesta va fi platit de angajator, el nu intra la scutiri si nu este contributie, este separat de ele.

Sumele vor putea fi virate, mai ales ca au fost retinute. Cele doua luni nu cred ca vor fi afectate pentru ca el este scutit prin lege de plata contributiilor, iar perioadele in care angajatorul este scutit de plata lor sunt luate in considerare la somaj. Obtintei cel mai bine si o confirmare de la ANOFM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lungoci Mirela
 User Lungoci Mirela
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Nov. 2012
Multumesc frumos pentru raspuns.

Mentionez ca din salariul pe luna octombrie s-au retinut contributiile pe fluturas insa nu au fost virate. Pe luna noiembrie si decembrie (pana la terminarea preavizului) nu am fost platiti (am inteles ca vom primi banii prin februarie din fondul de garantare).
In aceasta situatie v-a trebui sa ne platim noi contributiile ? Si daca da , unde anume?
Banuiesc ca in situatia in care nu voi plati aceste contributii (pe lunile noiembrie si decembrie), chiar daca imi depun actele pentru somaj ( lucrez din sept 2008 la aceasta firma si am cotizatiile achitate la zi pana in sept 2012) voi avea aceste 2 luni descoperite si nu pot beneficia de indemnizatia de maternitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2012
Contractul dvs de munca din pacate va inceta la fel ca in cazul colegilor dvs. Angajatorul va poate concedia in cazul falimentului chiar si atunci cand il anuntati in scris privind starea dvs fiziologica, legea ii permite acest lucru. Dupa incetarea raportului de munca puteti depune dosarul pentru indemnizatie de somaj daca aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare celei in care depuneti solicitarea.

Referitor la contributii, daca ele au fost retinute dar s-a omis virarea lor, nu este nicio problema, pot fi virate ulterior astfel incat sa fiti cu stagiile la zi. Insa daca firma este in faliment si in ultimele doua luni salariile au fost platite din Fondul de garantare, atunci acesta poate fi un motiv al neplatirii contributiilor, Fondul acoperind doar salariile, nu si contributiile aferente.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024