ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de munca. Concedii medicale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O angajata care la scurt timp dupa incheierea contractului de munca a intrat in concediu medical astfel incat nu si-a putut incheia obligatiile contractuale, respectiv finalizarea perioadei de proba. Intrebarea este daca pe perioada concediului medical o pot considera ca fiind in perioada de proba si daca ii pot trimite notificare pentru incetarea contractului de munca conform art.31alin41 din Codul Muncii.
Va multumesc anticipat,
Alexandra Oana

Adaugata in: Codul Muncii
Alexandra Oana
 User  Alexandra Oana
a intrebat la 21 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Mar. 2012
Nu exista o precizare in contract nici referitoare la suspendarea preavizului din motive medicale, si totusi acest lucru se intampla. Concediul medical reprezinta o situatie de suspendare de drept a contractului de munca, ca atare si perioada de proba se suspenda in consecinta. Ea nu este depasita, ci doar suspendata. Concediul medical poate avea la baza un accident de munca, din vina angajatorului, caz in care, in opinia mea, nu se poate considera ca i s-au verificat aptitudinile conform perioadei de proba si nici nu poate fi invinuit angajatul in acest sens.

Art. 49
6 In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Cu alte cuvinte, perioada de proba se suspenda in consecinta, odata cu intrarea in concediu medical.

In plus, salariatul nu poate fi concediat pe perioada concediului medical, acest lucru este prevazut expres in codul muncii republicat. Singura situatie in cade puteti dispune concediarea pe parcursul concediului medical este cea a desfiintarii postului sau a reorganizarii judiciare, falimentului sau dizolvarii angajatorului.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului alexandra oana la 22 Mar. 2012
In CM nu stiu sa existe vreo prevedere care sa faca trimitere la suspendarea perioadei de proba pe perioada concediilor medicale. Atat timp cat un CIM incheiat pe perioada determinata inceteaza la termen chiar daca salariatul este in concediul medical la acea data, asa apreciez ca se poate proceda si in perioada de proba.
Perioada de proba trecuta in CIM este maximala, nu poate fi depasita asa cum se prevede in mod expres prin CM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Oana
 User Alexandra Oana
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Mar. 2012
Perioada de proba constituie o clauza de dezicere consacrata legal, care, inserata in contractul individual de munca, foloseste ambelor parti, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.
Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul, atunci cand inteleg sa iasa unilateral din contract in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz.Astfel prevalandu-se de existenta clauzei de dezicere, angajatorul inceteaza contractul individual de munca al salariatului fara o motivare anume si fara preaviz.
Potrivit art. 79 alin. 6 din Codul muncii in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
In cazul incetarii contractului individual de munca conform prevederilor art. 31 alin. 41 din Codul muncii nu se acorda preaviz.
Avand in vedere cele de mai sus nu se poate considera ca notificarea transmisa salariatului isi poate produce efectele chiar daca acesta a intrat in incapacitate temporara de munca?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2012
Concediul medical suspenda perioada de proba, astfel ca dupa incheierea lui salariata se afla tot in perioada de proba. Salariata insa nu poate fi concediata pe motivul intrarii in concediu medical si al nefinalizarii perioadei de proba. Ea poate inclusiv sa isi dea demisia pe parcursul ei, legea nu o obliga sa faca acest lucru. Pe parcursul ei salariata se bucura de aceleasi drepturi ca si in afara ei, pe parcursul derularii contractului de la terminarea perioadei de proba mai departe. Puteti inceta in baza art 31 insa situatia este una discriminatorie si care ar putea fi interpretare drept fortarea salariatului de a mentine raportul de munca pe o anumita perioada, fara baza legala care sa sustina acest lucru.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Marius Ion Viviana Serni adriana iancu Ioana Popa Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024