ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum pot beneficia de repaus saptamanal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Lucrez intr-o unitate unde este necesara prezenta mea sambata si duminica.In timpul saptamanii programul de lucru este 8-16, iar sambata si duminica cumulez 5 ore.Sunt platit pentru aceste 5 ore, ele apar pe fluturas sub titulatura"spor ore suplimentare 100 %".Nu beneficiez insa de repaus saptamanal, si aceasta de 15 ani.Vreau sa -mi spuneti daca am dreptul la acest repaus si daca da,ce posibilitati as avea pentru a recupera zilele respective,si pe cata perioada retroactiva?

Paul Botezatu
 User  Paul Botezatu
a intrebat la 22 Dec. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian Drafta
 User Cristian Drafta
a raspuns userului adriana iancu la 04 Ian. 2016
Inteleg ca d-vs. ati lucrat non stop, inclusiv sabmata si duminica. Pentru S si D vi s-au platit orele festove cu spor de 100% cum spuneti. In continuare mai sunt de platit orele suplimentare ( pentru ca d-vs. ati depasit regimul de munca al lunii respective cu orele S/D . Aceste ore se pot plati sau recupera cu timp liber corespunzator intr-o anumita perioada de timp ( conform CCM ). Daca acest lucru nu s-a intamplat de 2 ani de zile ( cum spuneti ) sesizati ITM-ul in scris cu confirmare de primire ( ca sa aveti o dovada ) si relatati la ITM situatia..cat se poate mai detaliat..
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului paul botezatu la 27 Dec. 2015
Pentru informatii cat mai corecte incercati sa discutati cu un avocat specializat in dreptul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Botezatu
 User Paul Botezatu
a raspuns userului adriana iancu la 24 Dec. 2015
Cred ca am inteles.Deci mie pur si simplu mi s-au platit aceste ore ca si cum ar fi fost lucrate in plus fata de numarul de ore lunar (160/168/176,in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii).Intervin aici 2 aspecte:in primul rand ar fi trebuit sa mi le plateasca cu 150%,deoarece am lucrat 14 zile(si mai mult de fapt) fara repaus.In al doilea rand ar fi trebuit oricum sa mi se acorde zile de repaus .Nu stiu in ce masura ar ajuta sa sesisez ITM,pentru ca pe mine nu ma intereseaza in mod special ca situatia sa se reglementeze de acum incolo,ci daca as putea sa cer retroactiv drepturile.Adica pentru orele insumate intr-o anumita perioada de timp si neplatite corespunzator sa mi se dea diferenta,si zilele libere la care as fi avut dreptul sa poata fi cumulate si sa beneficiez de ele de la un anumit moment dat,adica sa nu vin la serviciu dar sa fiu platit.Probabil ca nu ITM ar putea decide asa ceva , ci doar daca as deschide un litigiu de munca la un tribunal.Poate imi puteti sugera ceva in acest sens.Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului paul botezatu la 24 Dec. 2015
Eu am incercat sa va spun ca orele pe care le-ati lucrat in zilele de repaus saptamanal nu au fost compensate corect. Acestea se compenseaza cu spor(care poate fi de ex.1%) si cu alte doua zile libere consecutive. Dumneavoastra vi s-au compensat in regim de ore suplimentare, in procent de 100%, fara a va acorda si zilele libere.
Tot ce puteti face, este sa sesizati ITM-ul.
Legea 108 / 1999 este cadrul legal de functionare a Inspectoratelor teritoriale a muncii. Acestea sunt organisme in a caror atributii intra controlarea angajatorului, in privinta respecatrii legislatiei muncii.
Inspectorii sunt obligati de lege sa respecte confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniu si, de asemenea, sunt obligati sa nu dezvaluie faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Botezatu
 User Paul Botezatu
a raspuns userului adriana iancu la 23 Dec. 2015
Multumesc pentru raspuns,dar nu am reusit sa ma edific pe deplin.Inteleg ca am deci dreptul la repaus saptamanal.Dar in conditiile in care eu de 15 ani nu am beneficiat de acest drept,iar despre autorizare de la ITM nici nu a fost vorba vreodata,as vrea sa stiu daca as putea sa imi cer drepturile retroactiv,si daca da,pentru ce perioada din urma astfel ca drepturile sa nu se fi prescris.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 23 Dec. 2015
Orele lucrate in zilele de repaus saptamanal nu sunt ore suplimentare.
Pentru munca in zilele de repaus saptamanal se acorda spor, care este obligatoriu, nu optional, iar salariatul va primi (obligatoriu) alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Legea nu prevede un cuantum minim sau maxim al acestui tip de spor, lasand angajatorului libertatea de a decide cuantumul acestuia.
In situatia in care se lucreaza 14 zile la rand este necesar acordul sindacatului sau reprezantantilor salariatilor, autorizare de la ITM si se acorda un spor de 150% (dublul sporului pentru ore suplimentare ).

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024