ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Decizie de incetare a CIM, conf. art.61, lit. c


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am o neclaritate legata de un salariat caruia ii incetez CIM, cu art. 61, lit. c, din Codul Muncii. Salariatul a primit o decizie medicala prin care a fost incadrat in gradul 2 de invaliditate. Conform acestei incadrari nu mai poate lucra. Decizia de incetare a CIM presupune un preaviz, de 20 de zile. Este corect (legal)sa-l pontez prezent in aceasta perioada, daca el nu mai poate lucra?

Va multumesc,
Gina Anghelache

Adaugata in: Codul Muncii Preaviz
Gina Anghelache
 User  Gina Anghelache
a intrebat la 03 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gina Anghelache
 User Gina Anghelache
a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2014
Multumesc mult pentru promtitudine.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gina Anghelache la 04 Sep. 2014
O varianta posibila de incetare in cazul deciziei medicale pentru incadrarea in grad de invaliditate, dat fiind faptul ca nu are dreptul sa mai lucreze in cazul gradului I sau II, este incetarea in temeiul art. 61 c). din Codul muncii republicat, pe motivul inaptitudinii fizice rezultate din decizia medicala. I se va acorda si plati preavizul conform legii, chiar daca nu se prezinta la lucru.

Incetarea, in cazul in care persoana este deja in preaviz asa cum ati mentionat, are loc pe data de 17.09, ziua imediat urmatoare ultimei zile de preaviz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gina Anghelache
 User Gina Anghelache
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2014
Va multumesc mult pentru promptitudine.

Incetarea CIM va interveni la data de 17.09.2014. Asa este consemnat in decizie. Persoana este in preaviz in perioada 20.08-16.09.2014. In legatura cu aceasta perioada am neclaritati.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2014
Nu poate sa existe o decizie de incetare cu data de 20 august 2014 daca preavizul se termina pe 16 septembrie, deoarece din coroborarea art. 3 alin. (2) lit. i) cu art. 4 alin. (1) lit. d) din HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elementul data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca, la aceeasi data efectuandu-se si transmiterea registrului.
In concluzie, atat inscrierea in registru a incetarii CIM, cat si transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul se realizeaza la data incetarii CIM.In aceste conditii puteti sa faceti incetarea si azi asa cum am precizat in raspunsul anterior.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gina Anghelache
 User Gina Anghelache
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2014
Va multumesc mult pentru raspuns, dar daca exista deja o decizie de incetare a CIM si un preaviz, care a inceput cu data de 20 august 2014 si se va termina pe data de 16 septembrie 2014, ce pot face? Il pot ponta prezent pe salariat, in aceasta perioada de preaviz?
Mentionez ca aceasta varianta de incetare a CIM, mi-a fost recomandata aici.
Mai fac o mentionare legata de salariat de aceasta data: singura decizie primita de el este aceasta decizie medicala si decizia de pensie inteleg ca va veni cel mai devreme in luna octombrie.

Gina Anghelache
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2014
Nefiind vorba de decizia de pensionare, nu exista o prevedere legala care sa reglementeze asupra raporturilor de munca dintre angajator si salariat in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare. In aceasta situatie in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, dar decizia de pensie la care face referire art. 56 alin. (1) lit. d) nu este decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale ci decizia casei teritoriale de pensii.
In aceste conditii contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie emisa de casa teritoriala de pensii si nu la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In perioada dintre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii, salariatul invalid de gradul I sau II nu mai poate presta activitate si nu exista nici temei pentru incetarea contractului individual de munca, acesta incetand, la data comunicarii deciziei de pensie.
Conform art. 104 alin. (3) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza: a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat.
In concluzie, salariatul poate soclita incetarea contractului prin acordul partilor fara preaviz, el urmand a primi pensia de la data incetarii, aceasta data reprezentand data incetarii calitatii de asigurat, numai daca formuleaza cererea in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Gratiela Petrescu alexei delimart adriana iancu Radu Anton G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024