ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Demisie fara preaviz -Art81,alin 8


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea situatie :
Sotia mea aflata in CM pina la data de 13.08.2014 inclusiv ,a trimis notificarea de mai jos prin scrisoare cu confirmare de primire si nota de inventar,angajatorului sau.
Va rog sa sa-mi oferiti citeva lamuriri:
1. Daca notificarea este bine structurata
2.Care este termenul in care angajatorul trebuie sa raspunda.
3.Demisia fiind un act unilateral in general si in acest caz,dupa parerea mea ,cu atit mai mult,poate angajatorul in vreun fel sa conteste aceasta demisie si care sint titlurile de Lege de care se poate prevala.In ce mod ( legal ) o poate sicana pe sotie ?
3.Poate sotia mea sa se angajeze intr-un alt loc de munca fara a intra in posesia documentelor cerute in notificare? Angajatorul i-a promis,verbal,ca nu-i va respecta nici una din cereri si e de perspectiva ca va trebuie sezisat ITM si instanta de judecata pt drepturile banesti pe care nu le va onora.Pina la pronuntarea unei eventuale hotariri si finalizarea unui eventual demers al ITM ,sotia ,mai intreb odata,se poate angaja ?
4.Dupa cum probabil veti deduce ,sotia mea a fost angajata vinzatoare dar pe CIm nu a fost specificata functia sau meseria in care va lucra si nici domeniul de activitate.
Orice alte sfaturi sint bineinteles binevenite. Mai jos notificarea de care fac vorbire .

Catre S.C............ S.R.L.
CUI ? ....................
LOc.....................
Jud.....................
D-lui Administrator
Notificare demisie,
Subsemnata ........................,angajata pe durata nederminata in functia de? ( nespecificat in CIM conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania ) domiciliata in ..............................,jud. .......................,parte in contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr. ........... - 31 / 07 / 2012 in registrul general de evidenta a salariatilor ,prin prezenta va rog sa luati act de DEMISIA mea incepand cu data de 14 / 08 / 2014 si incetarea activitatii mele conform Art. 81 , alin. 8 din Codul muncii,pt ca nu v-ati indeplinit obligatiile asumate prin CIM sus mentionat .Astfel, ati incalcat urmatoarele prevederi : Pct. H ,alin . 1, lit a ,in speta programul de lucru la care sint supusa si care este de 14,5 ore zilnic,7 zile pe saptamana ; Pct I,referitor la concediul de
odihna pe care nu mi l-ati acordat 2 ani consecutiv,Pct. I,alin.3 referitor la neplata orelor suplimentare,Pct.I,alin 4,referitor la data platii salariului pe care nu mi-l platiti pe data de 30 ale lunii ; Pct. K, alin. E,referitor la sanatatea in munca; Pct.M,alin.1 , lit. c; Pct.M,alin 1, lit.e - lucrez la temperatura de cca 40 grade Celsius,provocata de agregatele frigorifice cu interdictia expresa si neechivoca de a folosi aerul conditionat,manipularea de greutati in mod constant si lipsa echipamentului de protectie pt manipularea greutatilor inghetate ; Pct.M,alin. 4,lit,a,b,c,d,f.Ati incalcat de asemeni Pct. N - dispozitii finale ,in speta faptul ca nu am fost notificata prin act aditional la CIM asupra majorarii salariului minim brut incepind cu data de 01 / 07 / 2014 la suma de 900 de lei pe luna, fiindu-mi afectate drepturile salariale si alte drepturi ce decurg de aici.
Va rog sa-mi remiteti in scris pozitia dvs referitoare la cele de mai sus,adeverinta de vechime in cadrul societatii dvs,fisa de lichidare si alte documente ce legal trebuie sa le detin,in original, in termen de 3 zile lucratoare de la data primirii prezentei notificari,prin Posta Romana sau serviciu de curierat ,aceasta notificare fiind si acordul meu expres de a primi cele de mai sus in modul descris.
Din motive ce nu tin de vointa mea,va aduc la cunostinta ca nu ma pot deplasa la sediul societatii .
Va rog de asemeni ca drepturile salariale ce mi se cuvin inclusiv indemnizatia pt concediul de odihna neefectuat,proportional cu timpul calendaristic lucrat in 2014,sa-mi fie virate in contul : .................................. ,deschis la Banca ........................,titular ............................Daca nu agreati acest mod de plata a drepturilor mele banesti ,va rog sa ma instiintati care doriti sa fie modalitatea de plata a acestor sume, odata cu pozitia dvs .
13 / 08 / 2014 Semnatura
D-lui Administrator al ............................. SRL.


Va multumesc.




Adaugata in: Codul Muncii Demisie
Caraianis V
 User  Caraianis V
a intrebat la 14 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Aug. 2014
Da, este in regula. Notificare de demisie nu este un document standard, ci intocmit de slariat.

Angajatorul nu are ce sa raspunda, demisia nu se aproba ci se inregistreaza obligatoriu la data primirii ei. Deci nu prea are ce raspuns sa primeasca referitor la demisei. Insa la incetare va trebui sa primeasca o decizie de incetare a CIM cat si fisa de lichidare semnata de ambele parti si adeverinta de vechime.

Angajatorul sigur ca poate contesta demisia, este dreptul lui, mai ales daca in cuprinsul notificarii apar cateva acuzatii referitoare la obligatiile lui fata de salariat nerespectate asa cum ar fi trebuit si cum apar ele in contractul de munca. Angajatorul poate contesta demisia in instanta in 45 de zile de la comunicarea ei, cf. Legii dialoglui social. Acest drept se adreseaza si angajatorului, nu doar angajatului.

Sotia se poate angaja in alta parte daca doreste si daca isi gaseste o alta colaborare, nu exista interdictii in aceasta privinta din punct de vedere legal. Poate face acest lucru si fara sa aiba actele de incetare de la angajatorul anterior. Dar daca nu poate face dovada incetarii CIM, angajatorul nu va inceta CIM si i se va cere acest lucru la noul loc de munca, va intra sub incidenta art. 35 din Cod realizand cumul de functii. Caz in care va trebui sa declare functia de baza.

Nu am de unde sa deduc functia sotiei dvs.,este putin cam fortata aceasta afirmatie. Indiferent de pozitia ocupata insa in CIM ar trebui sa apara functia conform COR. Daca nu s-a remediat acest lucru contractul poate fi lovit de nulitate, constatata cu acordul partilor sau in instanta.


Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion adriana iancu Viviana Serni alexei delimart Gratiela Petrescu Radu Anton