ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Discriminare sau nu?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajat in cadrul unui colectiv din care fac parte si 3 angajati de religie musulmana. Am inteles ca acestia beneficiaza de cate 2 zile libere pentru fiecare din cele 3 sarbatori religioase ale lor (Ramazam, Kurban,etc), prin urmare acestia fiind liberi in zilele lor de sarbatoare, dar au fost pontati, iar eu am venit la serviciu.
Avand in vedere ca urmeaza o sarbatoare religioasa crestina (Craciunul), acestia beneficiaza si ei de zile libere, sau vin la serviciu conform prevederilor "activitati specifice" si nu sunt platiti (au fost platiti de sarbatoarea lor)?
Dar daca sunt in concediu in perioada sarbatorilor lor, zilele sunt scazute din numarul total al zilelor de concediu?(Ex. in loc de 21 zile sa beneficieze de 23 de zile- 2 fiind sarbatoare religioasa)
In situatia in care este in concediu in luna Decembrie, zilele de sarbatoare religioasa crestina (Craciunul) sunt considerate pentru acestia zile lucratoare si se scad din concediu?
Prevederea din Codul Muncii este supusa interpretarilor si apreciata de fiecare angajator dupa cum doreste, fapt pentru care inteleg ca persoanele de alte culte beneficiaza de zilele libere declarate la nivel national si in plus de cele specifice sarbatorilor lor, fapt ce ma determina sa-mi schimb orientarea religioasa.
Va multumesc anticipat pentru lamuriri sau sprijin!

Adaugata in: Codul Muncii
Daniel Dan
 User  Daniel Dan
a intrebat la 04 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului . dobrogeanul la 04 Dec. 2012
Exista si alte comunicati care sarbatoresc Craciuniul, de exemplu comuncatile Copta din Egipt, protestantii si romano-catolicii de asemnea celbreaza Craciunul. De aceea am dat acel exemplu. Interpretarea este una juridica, si nu personala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului . dobrogeanul la 04 Dec. 2012
Nu a fost cea mai fericita exprimare intr-adevar. Exista zone in care se sarbatoreste si Craciunul pe stil vechi. De asemenea, Pastile difera ca data de la ortodocsi la catolici, caz in care un salariat va beneficia de unul sau de altul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
. Dobrogeanul
 User . Dobrogeanul
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Dec. 2012
Nu stiu cum ati dedus ca "Ce nu este posibil insa este ca un salariat sa aiba liber de Craciunul ortodox de exemplu, cat si de cel sarbatorit de alte culte, intr-un an. "!
Codul muncii nu specifica acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2012
Zilele de sarabatoare legala nu intra in calculul concediului de odihna, nu este legala o astfel de procedura. Codul muncii este destul de explicit in acest sens.

Art. 145
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Persoanele apartinand altor culte religioase decat cele crestine pot beneficia de zile libere pentru sarbatorile lor importante, nu vor avea liber si in cele care nu apartin cultelor lor, daca angajatorul nu doreste sa le acorde. Daca insa ei lucreaza in zilele de sarbatoare legala sunt platiti, chiar daca pentru ei este o zi ca oricare alta. Ei presteaza activitatea si vor fi remunerati in consecinta.

Pentru musulmani sunt recunoscute 2 mari sarbatori: Ramazan si Kurban Bayram, iar pentru acestea se acorda cate doua zile.

Acordarea atat a zilelor crestine cat si a celor specificie cultelor la nivel de unitate este o alegere proprie unitatii, daca le acorda pe amandoua salariatului apartinand altui cult recunscut. Insa la rece judecand, zilele de Pasti si Craciun crestine sunt inlocuite in cazul lor de alte 4 zile pentru sarbatorile lor. Restul se acorda la fel.

Ce nu este posibil insa este ca un salariat sa aiba liber de Craciunul ortodox de exemplu, cat si de cel sarbatorit de alte culte, intr-un an.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Radu Anton George Andreescu Viviana Serni Marius Ion Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024