ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, as dori sa stiu ce drepturi am daca lucrez 40 ore pe saptamana si sunt chemata la lucru intr-o luna 2 sambete si 2 duminici cate 4-5 ore? Multumesc frumos.

Adaugata in: Codul Muncii Drepturi
Mircea Iulian
 User  Mircea Iulian
a intrebat la 15 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Nov. 2012
Munca suplimentara se efectueaza in timpul liber al salariatului la solicitarea angajatorului si cu acordul salariatului.Pot fi facute aceste ore suplimentare si in zilele de repaus saptamanal.Sunt domenii de activitate cad salariatii sunt chemati la lucru de luni pana sambata inclusiv Dau un exemplu in constructii, agricultura, etc. Se aplica si prevederile art 114 din codul muncii republicat
Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)?
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)?
(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Orele suplumentare au un alt regim decat orele lucrate in program normal de lucru.
Pentru plata sporului se evidentiaza in pontaj intr-o coloana cu aceasta destinatie. Faptul ca salariatii vin sambata la program suplimentar , in pontaj nu sunt pontati in ziua in care presteaza activitate , se tine o evidenta separata a acestora tocmai pentru ca sunt efectuate in timpul liber al salariatului si trebuie recompensate in conditiile codului muncii sau CCM
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Nov. 2012
Codul muncii republicat:

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
[...] j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;[...]
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2012
Pentru zilele lucrate in zilele de week-end angajatotrul are pe de o parte obligatia de a va acorda un spor la salariu conform legii, al carui cuantum il va stabili in CCM sau Contractul individual de munca (mai ales in cazurile in care nu exista CCM). Pe de alta parte, angajatorul are obligatia de a va acorda repausul saptamanal in absolut fiecare saptamna, si nu atunci cand doreste el sa il acorde. In cazul dumneavoastra, daca lucrati sambata repausul ar putea fi acordat duminica si luni, iar daca lucrati duminica, puteti primi repaus in zilele de vineri si sambata. Astfel angajatorul isi respecta obligatia de a va acorda atat repausul saptamanal cat si sporul cuvenit.

In cazul nerespectarii repausului saptamanal angajatorul poate fi sanctionat de inspectorii ITM. Cu atat mai mult cu cat Codul muncii prevede ca programul de lucru este de 5 zile pe saptamana, si nu de 6.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Nov. 2012
Munca lucrata in week-end nu este pontata drept munca suplimentara, va rog nu mai transmiteti informatia gresit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2012
Sa vi le plateasca ca ore suplimentare cu spor care nu poate fi mai mic de 75% sau sa va acorde ore libere platite in urmatoarele 60 de zile. Daca sunt lucrate in regim suplimentar trebuie sa fie un referat din partea anbgajatorului pentru efectuarea orelor si un acord al dumneavoastra
Art. 121 din codul muncii republicat
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
;;

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75

Alte intrebari despre Codul Muncii