ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Este legal?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Angajatorul ma poate obliga sau are macar dreptul de a ma pune sa muncesc dupa urmatorul program: schimbul 1 de la 6:40 la 15:00, cu pauza de masa de la 11:00 la 11:20; apoi schimbul 2 de la 15:00 la 23:20, cu pauza de la 19:00 la 19:20; iar schimbul 3 de la 23:20 la 6:40, cu pauza de la 3:00 la 3:20, fara a fi platit in timpul pauzei, adica la schimburile 1 si 2 sa fii pontat 8 ore, iar la schimbul 3 doar 7 ore, avand in vedere ca, la angajare, contractul de munca prevedea un schimb de 8 ore care sa includa si pauza de masa, adica o pauza de 15 min care era pontata?
Totodata, in aceeasi fabrica, dupa acelasi program, se lucreaza si un al 4-lea schimb, adica 2 zile schimbul 1, 2 zile schimbul 2, 2 zile schimbul 3 si la 2 zile schimbul 4 este repausul saptamanal.
Care sunt variantelele si ce drepturi am eu ca si angajat?

Adaugata in: Codul Muncii
Paul Andra
 User  Paul Andra
a intrebat la 02 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2012
Art. 134 - Codul muncii republicat
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Cu alte cuvinte, daca in CCM si Regulamentul intern nu apare altfel prevazut, cele 15 minute acordate pentru masa nu ar trebui sa faca parte din programul de lucru, ci acordate separat. In schimbul I aveti deja inclusa pauza de masa. Aveti 8 ore si 20 de minute, ceea ce inseamna ca pauza de masa este inclusa, nefiind platita asa cum prevede legea. La fel si la schimbul 2, aveti 8 ore si pauza de masa de 20 de minute, iar la schimbul III aveti 7 ore program si 20 de minute pauza. Este corect pontat.

Referitor la lucrul in zilele de week-end, angajatorul va acorda alte 2 zile libere consecutive si va plateste un spor la salariu pe care il stabileste prin contractul colectiv de munca sau cel individual.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Alte intrebari despre Codul Muncii