ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am nascut in februarie 2012, am avut concediu medical pana in 5.06.2012 (am optat pentru varianta de 2 ani). Pot lua eu (mama) indemnizatie crestere copil 2 luni, apoi sa ia tatal?
Eu trebuie sa ma intorc la serviciu, neaparat. Cand "preia" tatal indemnizatia? In ce fel il priveste pe angajator faptul ca nu iau eu indemnizatie si ia tatal? Este obligat angajatorul sa-mi pastreze postul 2 ani, chiar daca nu iau indemnizatie?

Adaugata in: Codul Muncii Mamici
Elena Mirela Mirela
 User  Elena Mirela Mirela
a intrebat la 18 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului elena mirela mirela la 19 Iul. 2012
Pentru al doilea an puteti solicita concediu fara plata daca doriti sa mai stati cu copilul inca un an. Insa nu puteti figura ambii parinti in crestere copil cu indemnizatie. Daca renuntati la indemnizatie, fiind in crestere copil, ar trebui sa va reluati activitatea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Mirela Mirela
 User Elena Mirela Mirela
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Iul. 2012
Multumesc frumos. Insa, daca tatal "preia" indemnizatia (ca si drepturi banesti), eu renuntand, sunt obligata sa ma intorc la serviciu... chiar daca renunt la indemnizatie? Sau pot figura in continuare la serviciu in "Concediu crestere copil", fara sa ma intorc la serviciu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2012
Drepturile la indemnizatia pentru crestere copil si stimulent de insertie nu sunt drepturi transferabile, ceea ce inseamna ca aceasta nu poate fi "impartita" intre mama si tatal copilului. Mai concret, daca dvs ati optat pentru concediu crestere copil cu plata indemnizatiei dvs veti fi cea care va incasa aceasta indemnizatie. In cazul in care doriti sa primiti indemnizatia doar pentru 2 luni din totalul concediului, solicitati prin cerere scrisa revenirea la locul de munca dupa cele 2 luni. Astfel, concediul pentru crestere copil va inceta, dvs veti relua activitatea iar tatal va putea depune cererea pentru concediu si pentru indemnizatie, pe baza veniturilor realizate de el in cele 12 luni anterioare nasterii copilului. Nu puteti insa figura amandoi, simultan, in concediu crestere copil si incasa indemnizatie in acest scop. Pe angajator nu il afecteaza in niciun fel daca tatal este cel care ia indemnizatia.

Concediul este un drept si nu o obligatie, iar de el poate beneficia oricare dintre cei doi parinti. Insa, potrivit noilor modificari ale legislatiei in domeniu, daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei crestere copil, parintele care nu a optat pentru concediu are obligatia de a solicita cel putin o luna din totalul lui. Altfel aceasta luna impreuna cu indemnizatia se vor pierde, fiind scazute din totalul concediului de pana la 2 ani sau 3, in cazul copilului cu handicap. (art. 11 din OUG 111/2010 modificata prin OUG 124/2011).

Pe perioada concediului pentru crestere copil contractul dvs se suspenda, raportul de munca existand in continuare. Angajatorul nu poate dispune concedierea pe durata concediului pentru crestere copil daca nu intervin situatii de reorganizare judiciara, faliment sau dizolvare.

Alte intrebari despre Codul Muncii