ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

mod calcul ore lucrate in weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Daca avem un caz exceptional si salariatii lucreaza 2 sambete la rand fara duminica, cum se va calcula pentru plata acele ore?
Conf. art 138 alin. 2, spune ca se acorda dublul compensatiilor, adica in loc de 75% 150%, mai adaugam si sporul de 100% pentru orele lucrate, adica 250%?
Multumesc

Adaugata in: Codul Muncii Salarizare
Alina Ion
 User  Alina Ion
a intrebat la 03 Aug. 2015
Teste pentru angajare. TOP 7 teste utilizate de marile companii.
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Teste pentru angajare. TOP 7 teste utilizate de marile companii."!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului alina ion la 05 Aug. 2015
Sporul este de 150%.
Acordarea celor 2 zile de repaus saptamanal se poate face si cumulat, dupa cel mult 14 zile calendaristice de activitate continua.
In aceasta situatie, salariatul este indreptatit la dublul sporului stabilit pentru munca suplimentara. Pentru munca suplimentara, sporul acordat trebuie sa fie stabilit prin negociere in contractul individual de munca sau al contractului colectiv de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Ion
 User Alina Ion
a raspuns la intrebare la 04 Aug. 2015
Multumesc, dar mai concret, daca se lucreaza conform art 137 alin 4, 14 zile la rand si se dau cumulat 4 zile libere. Sporul acela dublu este 150% sau 250%? adica se plateste si ziua de lucru normal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 04 Aug. 2015
Sporul se calculeaza pentru orele efectiv lucrate, iar cele 48 de ore se acorda indifernt de cate a lucrat salariatul in zi de repaus saptamanal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 04 Aug. 2015
Pentru munca in zilele de weekend se acorda spor care este obligatoriu, nu optional, iar salariatul va primi alte 48 de ore consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Legea nu prevede un cuantum minim sau maxim al acestui tip de spor, lasand angajatorului libertatea de a decide in aceasta directie. Sporul se negociaza prin CCM sau CIM.
In situatia in care se lucreaza 14 zile la rand este necesar acordul sindacatului sau reprezantantilor salariatilor, autorizare de la ITM si se acorda un spor de 150% (dublul sporului pentru ore suplimentare ).
Codul muncii
Art. 137
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2023
Buna ziua,so??ia mea n─?scuta in data de 17/11/1961,are 4ani munci??i,a n─?scut ??i crescut 3 copii pana la 20 de ani.Va...[citeste mai mult]
Publicat la data 17 Mar. 2023 1 raspuns
Buna ziua,Am lucrat in grupa a 2 a intre 1988 si 1991, timp de 3 ani si 5 luni 100%, ca inginer mecanic la o statie de...[citeste mai mult]
Publicat la data 20 Mar. 2023 3 raspunsuri