ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

munca neplatita aproape zilnic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, lucrez la o firma unde programul are o structura ciudata; tura de 8 ore care incepe la 6.30 si se termina in jur de 19.30. In pontaj se trec 8 ore iar pentru cele 5 ore lucrate in plus se acorda o diurna de 32,5 lei. Rezulta lunar in jur de 50 ore lucrate in plus. Zilnic iesim din localitate 50 km, se depasesc 12 ore ,deci se intrunesc conditiile de acordare a diurnei ,dar nu se plateste nimic suplimentar. Ce pot sa fac sa recuperez banii pe orele suplimentare acumulate intr-un an si jumatate ,totalizand in jur de 1000 ore ore pentru care nu am primit nici bani nici zile libere?

Va multumesc


Adaugata in: Codul Muncii
Iulian Tudorie
 User  Iulian Tudorie
a intrebat la 02 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului iulian tudorie la 03 Mar. 2014
Cu multa placere!

Si mai rau, inseamna ca nu se respecta nici elementele de sanatate si securitate a muncii, practic se ajunge la suprasolicitare a salariatului. O directie in care puteti merge este aceea de a sesiza si Diresctia SSM din cadrul ITM. Ca sa se verifice si din aceasta perspectiva conditiile de lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iulian Tudorie
 User Iulian Tudorie
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Mar. 2014
Mai mult dupa tura de 12-13 ore pontata doar 8 ore,urmeaza alta de 16 ore pontata normal dupa care se acorda un liber platit.multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mar. 2014
Acea tura nu are in niciun caz 8 ore, de la ora 6:30 la 19:30 sunt 13 ore. Iar daca in aceste 13 ore una din ele nu este pauza de masa atunci programul nu este chiar legal, pentru ca dupa 12 ore de program ar trebui sa exista o pauza de 24 de ore.

Munca suplimentarea se efectueaza numai cu acordul salariatului si reprezinta timpul lucrat efectiv prin care se depaseste norma de 40 de h/ saptamana. Nu intra in orele de lucru si deplasarea la si de la locul de munca.

Acest tip de munca necesita acordul prealabil al salariatului, cu exceptia cazurilor cand ea este prestata ca urmare a unei situatii de forta majora, pentru prevenirea sau in urma unui accident. Iar orele astfel lucrate se vor ponta si compensa cf. legii, cu timp liber platit corespunzator celui suplimentar sau cu un spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator, daca nu se poate acorda liberul.

Depuneti o sesizare la ITM pentru nerespectarea drepturilor recunoscute prin lege. Foarte probabil, daca la nivelul unitatii este stabilita ca modalitate de compensare a muncii suplimentare acordarea unui spor, sa fie necesara o actiune in instanta ca sa puteti recupera aceste sume neacordate corespunzator, pe baza dovezii efectuarii orelor peste program.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Viviana Serni G Stancu Gratiela Petrescu adriana iancu Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024