ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Munca suplimentara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Conf.art.122(1)/C.M. "Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia"
Domeniul de activitate al unitatii noastre este de constructii drumuri si autostrazi. Deoarece orele sulimentare nu s-au acordat nici nu s-au platit in timpul verii, ele se dau acum iarna, cand nu este de lucru, sub forma de "recuperari".(nu stiu daca este corect din punct de vedere legal?)
In foaia coleciva de prezenta au aparut pontati cu "R"(recuperari). Este corect sau normal ar trebui sa apara cu 8(ore), deoarece este de fapt liber platit?
S-ar putea ca la un control ITM -ul sa ne amendeze ca nu am respectat cele 60 de zile calendaristice?
Multumesc, o zi frumoasa!

Oprean Daniela
 User  Oprean Daniela
a intrebat la 09 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Ian. 2013
Cred ca dvs va referiti la Art. 122, alin. 3 si nu cel amintit. Nu are legatura cu acordarea orelor in perioadele inactive, asa cum precizati.

Art. 122
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
In cazul dumneavoastra se aplica acest articol din codul muncii. Orele lucrate suplimentar se acorda in perioadele inactive.Intr-adevar pe pontaj trebuie trecut 8 ore chiar daca aceste ore sunt date ca recuperari pentru timpul lucrat suplimentar
Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)?
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)?
(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
Daca s-au depasit cele 60 de zile dar se compenseaza chiar si mai tarziu aceste ore lucrate suplimentar, este in regula, cat timp ele sunt compensate cumva. Nu imi dau seama la ce se refera acele recuperari, inteleg ca nu se pune problema ca ati avut un liber pe care il recuperati acum. Sau poate este notarea angajatorului in pontaj, desi nu ar trebui sa apara ca recuperare. Ar trebui sa apara a timp liber platit asa cum spuneti si dvs, pentru ca acele zile libere sunt platite cf. legii. Nu cred ca veti avea probleme pentru nerespectarea celor 60 de zile, cat timp orele au fost compensate.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024