ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

procent spor munca suplimentara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pentru doi angajati care lucreaza de luni pana duminica ,program normal si care nu-si pot lua liber zilele lucrate sambata, duminca ce procent ar trebui acordat corespunzator Codului Muncii?
Fiind o decizie interna si daca s-ar acorda lunar, acest procent trebuie transmis la ITM prin REVISAL?

Adaugata in: Codul Muncii
Luminita Cristescu
 User  Luminita Cristescu
a intrebat la 26 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Apr. 2012
Timpul de repaus saptamanal poate fi acprdat si fara angajarea altor salariati, daca acestia lucreaza in ture. Daca insa lucreaza simultan e mai complicat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2012
In cursul unei saptamani un salariat poate lucra suplimentar 8 ore, care pot fi platite cu spor de 75% calculat la salariul de baza zilnic sau se pot recompensa prin zile sau ore libere platite in urmatoarele 60 de zile. In cazuri exceptionale nr de ore efectuate suplimentar poate fi mai mare si acestea se acorda sub forma de recuperari , zile libere platite in perioadele inactive.vezi art.114 din codul muncii republicat.
Dumneavoastra vorbiti de imposibilitatera acordarii liberelor la care au dreptul salariatii. Pentru acoperirea activitatilor in cazul prezentat, trebuie sa mai angajati un salariat sau doi sa puteti acorda timpul de repaus saptamanal stabilit prin codul muncii.

Dumneavoastra va referiti si la acel spor de weekend care se poate da salariatilor. Fiecare angajator, in functie de posibilitatile financiare si in functie de negocierea partilor prin contract colectiv de munca stabileste un procent raportat la salariu de baza zilnic.Nu va pot face o recomandare deoarece acest spor variaza de la 1% pana , sa zicem 100%.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Apr. 2012
Art. 137 - Codul muncii
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2012
In primul rand angajatii nu pot lucra 7 zile fara pauza. Este obligatorie acordarea repausului saptamanal de 2 zile consecutive, fie el si in alte zile daca nu se poate sambata si duminica. Daca lucreaza in schimburi si primesc acest repaus este in regula. Sporul se stabileste fie prin contractul colectiv fie prin cel de munca. Data fiind regularitatea programului, ar fi de preferat sa apara in contract si in Revisal.

In situatiile in care angajatul ar trebui sa lucreaze 14 zile consecutive fara repaus saptamanal se va anunta ITM si daca inspectorii isi dau acordul, se lucreaza acest program urmand ca repausul sa fie acordat cumulat. Sporul in acest caz este dublul celui cuvenit pentru ore suplimentare, adica 2* 75%.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024