ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Program part-time


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Societatea comerciala la care lucrez doreste sa-mi scurteze programul de munca la 4 ore si pe o perioada determinata. Eu nu doresc; ce se poate intampla? Daca ma concediaza cu desfacerea contractului de munca cu litera ,,i,, mai pot lua somaj ?

Adaugata in: Codul Muncii
Cristina Fasola
 User  Cristina Fasola
a intrebat la 20 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Fasola
 User Cristina Fasola
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Sep. 2012
Noi nu am solicitat acest lucru si nici nu suntem de acord cu el asa ca ce se poate intampla daca nu semnam? Societatea este in reorganizare juridica deci poate face acest lucru doar la 2 angajate din 6?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Fasola
 User Cristina Fasola
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Sep. 2012
Societatea a zis ca contractul de munca va fi tot pe perioada nedeterminata, dar noi putem face o contestatie la acest contract si daca se poate face in cat timp de la instiintare si unde se poate face.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Sep. 2012
Este adevarat ce spuneti, eu ma refeream stric la exprimarea dvs conform careia o modificare a programului de lucru este posibilia numai la initiativa angajatului. Or modificare de la 5 la 4 zile reprezinta tot o modificare a programului de lucru, in baza unei decizii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Sep. 2012
Potrivit acestui articol nu se modifica timpul normasl de lucru din CIM. Salariatul lucreaza doar 4 zile pe saptamana din 5 zile lucratoare cat are saptamana
Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, ...cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Sep. 2012
Timpul se poate modifica si prin acordul partilor, la initiativa angajatorului, sau daca intervine intreuperea temporara a activitatii pe perioade mai mari de 30 de zile lucratoare, cazuri in care intervin decizii sau acte aditionale, in functie de caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2012

Timpul de lucru se poate modifica doar daca dumneavoastra solicitati acest lucru
Art. 107 din codul muncii republicat
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2012
In primul rand angajatorul nu poate transforma contractul incheiat pe perioada nedeterminata in unul pe perioada determinata, este ilegala o astfel de procedura. Din ce spuneti dvs inteleg ca se urmareste si acest lucru.

Norma de lucru se modifica numai prin act aditional sau la cererea salariatului (asa cum este cazul salariatei insarcinate care prezinta probleme de sanatate). Norma mai poate fi schimbata daca se modifica programul de lucru al companiei (cazuri rare, dar posibile) prin Regulamentul intern.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2012
Este o masura abuziva a angajatorului de a va schimba timpul de lucru .Pentru reducerea temporara a activitatii se aplica alte masuri prevazute de codul muncii potrivit articolelor 52 si 53 . Refuzul dumneavoastra de a accepta modificarea timpului de munca, nu este abatere disciplinara sa va inceteze contractul individual de munca disciplinar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2012
Trebuie sa faca un act aditional dar acesta nu poate fi incheiat fara acordul dvs.
Cel mult va poate concedia prin desfiintarea postului, caz in care puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Nu mai exista litera "i". Exista concediere pe motive disciplinare dar nu se poate aplica in cazul dvs. doar pentru ca nu sunteti de acord cu reducerea timpului de lucru.
Singurele cazuri in care angajatorul poate efectua modificari unilaterale ale contractului dvs. de munca sunt:

Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

Art. 48. - Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024