ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua , lucrez la o firma de confectii si de cand m am angajat mi-a facut contract de munca , mi se platesc contributiile la stat , apar asigurata la sanatate , pensia privata etc.contractul e facut p 5 zile /sapt , 40 ore p sapt..si sunt obligata sa vin sambata progr normal 8 ore altfel mi se opreste din salariu o zi..in fiecare an daca imi cer concediu de odihna nu mi se da pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca. Intrebarile mele sunt : pot recupera banii pe sambetele muncite ? Daca da cum se platesplătesc dublu sau ? Pot recupera banii pe concediu pe fiecare an ? Mentionez ca lucrez aici din 2009 si am lucrat sambata de sambata si fara concediu. Am avut contractul intrerupt martie 2013 -sept 2013. Pot recupera sambetele si concediile din intervalul 2009 -2013 pana la acea incetare a contractului ?. Multumesc

Mirela Negru
 User  Mirela Negru
a intrebat la 03 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mirela Negru la 06 Ian. 2014
Nu exista demisie cu art. 55 c), temeiul pentru acest tip de incetare este art. 81 (1) din Codul muncii republicat.

Indiferent de tipul de incetare, aveti dreptul la compensarea zilelor de CO ramase neefectuate la data incetarii din perioada anterioara ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Negru
 User Mirela Negru
a raspuns la intrebare la 06 Ian. 2014
In martie 2013 mi am dat eu demisia cu art 55 lit c..in cazul asta mai pot recupera anii 2010 -2013 ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mirela Negru la 03 Ian. 2014
Aceste detalii le puteti afla direct de la instanta unde depuneti plangerea, va spun ei ce documente aveti nevoie, sau de la un avocat. Dovada zilelor de sambata lucrate se face prin pontaj sau chiar si cu martori.

Referitor la copia de contract la care aveti dreptul, aici angajatorul incalca o obligatie legala prevazuta in Codul muncii republicat, iar pentru acest aspect sesizati Inspectorii ITM si solicitati un control la fata locului. Solicitati si un extras Revisal angajatorului sau verificati chiar la ITM daca figurati in baza lor de date ca salariat ca sa vedeti in ce ape se scalda angajatorul. S-ar putea sa incerce sa va mentina pe post "la negru". Nu vreau sa va sperii dar se intampla astfel de lucruri, de aceea va recomand sa vorbiti cu inspectorii ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Negru
 User Mirela Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Ian. 2014
Multumesc pt raspuns. Pentru a ma adresa instantei Ce acte imi trebuiesc ? Mentionez ca , exemplaru contractului care imi trebuia înmânat mie refuza sa mi l dea. Cum pot face dovada ca am lucrat sambetele astea ? Martori ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2014
Vi se incalca drepturile legale in mod flagrant, din pacate. In mod normal zilele de weekend trebuie platite cat timp le lucrati, inclusiv cu spor, si in schimbul lor trebuie sa primiti alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus. Sporul de weekend se stabileste la nivelul unitatii, prin CCM sau CIM, legea nu prevede un nivel minim sau maxim al lui, lasand la latitudinea angajatorului sa decida asupra cuantumului acestui spor.

De asemenea, acordarea concediului si implicit efectuarea lui in natura de catre salariat este obligatorie conform Codului muncii republicat. Iar in situatiile in care angajatorul nu poate acorda concediul pana la finalul anului in curs, este obligat prin lege sa se asigure ca angajatii il vor primi pana la finalul anului urmator.

Singura cale de a va recupera drepturile salariale datorare este sa va adresati instantei printr-o actiune. Dreptul la actiune se prescrie in 3 ani de la data datoriei, ceea ce inseamna ca puteti cere drepturile pentru ultimii 3 ani anteriori. Depuneti si o plangere la ITM pentru sanctionarea angajatorului cu privire la incalcarea Codului muncii si a contractului dvs. Precizati-le problemele aparute cand faceti sesizarea si care sunt drepturile incalcate.


Alte intrebari despre Codul Muncii