ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Sarbatoare Legala intr-o zi de Weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Dupa cum stiti, data de 30 Noiembrie si data de 1 Decembrie vor pica in weekend. As vrea sa stiu ce obligatii are compania angajatoare in acest caz.

Mai exact, toti angajatii companiei in care lucrez au fost informati ca vom primi data de 2 Decembrie si atat. Este cumva firma obligata sa ne asigure 2 zile libere pentru data de 30 si de 1 sau sa ne bucuram pentru una?

Mihai Banc
 User  Mihai Banc
a intrebat la 18 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihai Banc la 18 Nov. 2013
Este corect asa cum ati intelese. In unele cazuri, angajatorii recurg la plata unui singur spor, dar totusi daca cele doua zile, de weekend se suprapun cu zile de sarbatoare si se lucreaza in timpul lor, atunci ar trebui respectate prevederile legare referitoare la ambele aspecte.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihai Banc
 User Mihai Banc (Software QA, Electronic Arts (EA))
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Nov. 2013
Va multumesc. Sper ca am inteles bine:

1. Daca eu NU lucrez in acele zile, compania nu are nici o obligatie, ziua de 2 fiind dat libera doar la initiativa ei, fara nici o obligatie legala.

2. Daca lucrez cele doua zile, voi fi platit pentru ele cu spor de 100% si voi avea dreptul la 2 zile libere PLATITE cu spor de weekend in urmatoarele 30 de zile. De mentionat, in compania noastra, munca de weekend este platita cu spor de 100% dar este voluntara.

daca am gresit ceva, va rog sa imi spuneti.
Iarasi va multumesc pentru promtitudinea raspunsului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Nov. 2013
HG 23 DIN 2013
Art. 1
(1) Incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentant 4,44 lei/ora.
Pentru anul 2014 aceasta medie va fi diferita in functie de cum cad zilele de sarbatoare legala in cursul anului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Nov. 2013
La stabilirea numarului mediu de ore lunar pentru anul 2013 si pe care il gasiti in HG 23 din 2013 s-a avut in vedere ca aceste sarbatori legale coincid cu repausul saptamanal de sambata si duminica.Deci angajatorul nu are nicio obligatie fata de salariatii sai in conditiile in care programul de lucru este de luni pana vineri inclusiv.
La un program de lucru ce necesita prezenta la lucru a salariatilor in aceste zile se va acorda sporul de WK.
In luna noiembrie sunt 21 zile lucratore si 9 zile libere din care ziua de 30 fiind in zi de sambata intra in calcul o singura data ca zi de reopaus saptamanal.
In concluzie dat fiind faptul ca aceste zile de sarbatoare legala coincid cu zilele de sambata si duminica nu sunt luate in calcul ca fiind si zile de sarbatori legale pentru anul 2013.Numai daca aceste zile ar fi fost in zile lucratoare atunci se luau in calcul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Nov. 2013
Ziua de sarbatoare legala lucrata se compenseaza cu o zi libera platita acordata in urmatoarele 30 de zile, sau cu spor de 100% la salariul de baza corespunzator, daca nu este posibil liberul. In acelasti timp, fiind zile de weekend, daca lucrati in cursul lui aveti dreptul la alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus saptamanal plus spor de weekend.

Daca in timpul acestui weekend nu lucrati deloc, atunci angajatorul nu are obligatia sa va acorde niciun fel de compensare, iar acea zi libera de 2 decembrie este un beneficiu acordat la initiativa angajatorului. In functie de situatia in care va regasiti, vedeti cum ar trebui sa procedeze angajatorul. Iar daca nu se respecta legea, puteti sesiza ITM.

Alte intrebari despre Codul Muncii