ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Sarcina


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Atunci cand o salariata aduce adeverinta de la medicul ginecolog ca este insarcinata, ce trebuie sa faca angajatorul?

Adaugata in: Codul Muncii
Mihaela Olah
 User  Mihaela Olah
a intrebat la 05 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Apr. 2012
Salariata trebuie sa instiinteze in scris angajatorul privind starea ei de graviditate. Instiintarea trebuie sa fie insotita de certificat medical care sa ateste sarcina. In termen de 10 zile de la primirea instiintarii, angajatorul trebuie sa anunte medicul de medicina muncii si ITM referitor la starea salariatei. ITM se anunta printr-o adresa intocmita pe modelul de mai jos:

Antet

Catre,

Inspectia Muncii

Inspectoratul Teritorial de Munca__________________________

Prin prezenta va facem cunoscut ca S.C. _________________ S.A./S.R.L. are o salariata gravida, care a informat societatea asupra starii ei, in conformitate cu prevederile art.7 al.1 din O.U.G. nr. 96/14.10.2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata prin Legea nr.25/05.03.2004:

Numele salariatei : ___________________________________

Functia: ___________________________________________

Punctul de lucru unde isi desfasoara activitatea:_________________________

Contract de munca nr. ________________

Administrator,

______________________

De la data primirii instiintarii, medicul de medicina muncii, asa cum prevede si OUG 96/2003, vor verifica conditiile de lucru ale salariatei. Obligatia angajatorului este de a pastra confidentialitatea asupra starii salariatei si de a respecta prevederile legale referitoare la conditiile de lucru pentru salariatele gravide: neefectuarea orelor suplimentare sau de noapte, acordarea unui numar de pana la 16 ore lunar pentru control medical privind sarcina - daca investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, neexpunerea salariatei la substante toxice sau conditii dificile / periculoase de lucru.

OUG 96/2003

Art. 7

1??n termen de 10 zile lucr??toare de la data la care angajatorul a fost anun??at ??n scris de c??tre o salariat?? c?? se afl?? ??n una dintre situa??iile prev??zute la art. 2 lit. c???e, acesta are obliga??ia s?? ??n??tiin??eze medicul de medicina muncii, precum ??i inspectoratul teritorial de munc?? pe a c??rui raz?? ????i desf????oar?? activitatea.

2De la data primirii ??n??tiin????rii medicul de medicina muncii ??i inspectoratul teritorial de munc?? vor verifica condi??iile de munc?? ale salariatei la termenele ??i ??n condi??iile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonan??e de urgen????.

Art. 8

Angajatorul are obliga??ia s?? p??streze confiden??ialitatea asupra st??rii de graviditate a salariatei ??i nu va anun??a al??i angaja??i dec??t cu acordul scris al acesteia ??i doar ??n interesul bunei desf????ur??ri a procesului de munc??, c??nd starea de graviditate nu este vizibil??.

Art. 9

??n cazul ??n care o salariat?? se afl?? ??n una dintre situa??iile prev??zute la art. 2 lit. c???e ??i desf????oar?? la locul de munc?? o activitate care prezint?? riscuri pentru s??n??tatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii ??i al??pt??rii, ??n sensul celor prev??zute la art. 5 alin. 1, angajatorul este obligat s?? ??i modifice ??n mod corespunz??tor condi??iile ??i/sau orarul de munc?? ori, dac?? nu este posibil, s?? o repartizeze la alt loc de munc?? f??r?? riscuri pentru s??n??tatea sau securitatea sa, conform recomand??rii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu men??inerea veniturilor salariale.

Art. 15

Angajatorii au obliga??ia de a acorda salariatelor gravide dispens?? pentru consulta??ii prenatale ??n limita a maximum 16 ore pe lun??, ??n condi??iile prev??zute la art. 2 lit. f, ??n cazul ??n care investiga??iile se pot efectua numai ??n timpul programului de lucru, f??r?? diminuarea drepturilor salariale.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024