ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Stimulent de insertie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am cateva nelamuriri. Ca sa intelegeti care sunt acestea va voi detalia situatia. In momentul de fata sunt in CCC pana la mijlocul lunii decembrie 2014 cand va implini copilul 2 ani. Am optat pentru CCC 2 ani. Am posibilitatea sa ma reintegrez in munca , in conditii financiare mai bune decat la angajatorul la care am depus concediile pre si post natal?

Concluzia e ca nu as mai dori sa ma intorc la locul de munca pe care l-am avut inainte de a intra in CCC.
Intrebarile mele sunt:

1. As putea beneficia de stimulentul de insertie daca ma reintegrez in campul muncii inainte de terminarea celor 2 ani de CCC dar la un alt angajator decat cel la care am CIM suspendat pentru CCC?

2. Daca ma angajez la o alta societate este obligatoriu sa instiintez societatea la care am lucrat anterior (preciez ca nu as mai dori sa lucrez la ei nici in conditiile in care s-ar incheia CCC) ;

3 .Daca nu as fi obligata sa ii anunt ( prin demisie sau acord) ma va afecta in vreun fel sau CIM va inceta la ei in ziua in care se va incheia si suspendarea CIM prin faptul ca nu m am prezentat/anuntat ?

Irina Popescu
 User  Irina Popescu
a intrebat la 03 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Irina Popescu la 04 Apr. 2014
Aceea nu este cerere de demisie. Demisia implica preavizul din contractul de munca. Numai daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale puteti demisiona fara preaviz. Ce spuneti dvs este cerere de incetare cu acordul partilor, in temeiul art. 55 b). Bine ar fi sa il treceti in document ca sa stie angajatorul ca vorbiti despre acest tip de incetare si nu demisie.

Nu va afecteaza nicicum, v-am explicat deja. Exista o singura conditie legala, pe langa varsta copilului, in functie de care se acorda sau nu stimulentul. Este obligatoriu ca pe toata durata acordarii lui sa realizati venituri profesionale impozabile.

Chiar daca se ajunge la abatere disciplinara, tot veti incurca angajatorul, un alt lucru pe care l-am explicat deja. El nu va poate concedia decat in cazul in care ati beneficiat deja de protectia de 6 luni conform OUG 111/2010, pentru un CIC anterior, sau daca se afla in procedura de faliment sau reorganizare judiciara. Ceea ce inseamna ca veti incurca angajatorul. Incercati sa gasiti si sa folisiti calea cea mai buna, corecta, pentru ambele parti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Irina Popescu
 User Irina Popescu
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2014
Inca o nelamurire..avand in vedere ca la administratorul societatii nu se poate ajunge decat ierarhic iar sediul central e in Bucuresti, responsabilii hr s-au tot schimbat cateva persoane in decurs de 1 an si ceva,as putea sa trimit cererea de demisie fara a invoca un articol de lege ci doar sa specific ca solicit incheierea CIM cu data pe care eu o doresc ,sa o redactez de mana,sa o semnez si sa o trimit scanata pe adresa de mail care o au ca fiind adresa oficiala pe site-ul de prezentare al societatii??Iar in nefericita situatie in care luand la cunostinta de existenta demisiei ei o avizeaza doar cu efectuare preaviz,daca nu efectuez preavizul , fiind ca atare abatere disciplinara prin neprezentare...cat de mult m- ar putea afecta : 1.in obtineea stimulentului;2. in ceea ce priveste in general aceasta abatere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Irina Popescu la 03 Apr. 2014
Cu placere si mult succes.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Irina Popescu
 User Irina Popescu
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Apr. 2014
Va multumesc mult pentru suportul acordat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Irina Popescu la 03 Apr. 2014
Cei de la noua firma pot opera noul contract fara probleme, nu sunt dependenti de alte conttracte pe care le aveti semante deja.

Ca sa fie lucrurile clare, Revisal este un registru electronic pe care fiecare angajator il infiinteaza la propria sa firma / unitate si prin care raporteaza catre ITM contractele de munca si orice modificari apar asupra elementelor lor pe parcursul derularii raportului de munca. Nu este o baza de date comuna in care a se poata uita orice angajator si oricand doreste. Ar insemna ca se incalca principiul confidentialitatii relatiei de munca si a unor elemente (salariu, bonusuri si nu numai, cat si informatii despre salariat), pe care de altfel insusi codul muncii il prevede.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Irina Popescu la 03 Apr. 2014
Cereti incetare cu acordul partilor ca sa nu efectuati preaviz, dar este posibil sa vi se si refuze dupa cum v-am spus. In cazul demisiei este obligatoriu preavizul pe care il aveti in contract. Doar daca angajatorul renunta la el sau daca nu s-a respectat obligatiile contractuale si demisionati fara preaviz, atunci incetarea va avea loc mai repede.

Angajatorii nu au acces unul la Revisalul celuilalt. Insa daca realizati cumul de functii aveti obligatii sa declarati functia de baza la fiecare dintre ei. Exista anumite drepturi precum deducerea personala sau tichetele de masa, care se acorda numai pentru functia de baza. Sa declarati ca nu detineti un alt raport de munca (la noul angajator vi se va solicita acest lucru cand inceheiati contractul) inseamna fals in declaratii si este fapta penala. O sa vedeti ca in declaratie se face trimitere catre acest lucru.

Nu pierdeti stimulentul de insertie, nu va faceti probleme in aceasta privinta pentru ca nu aveti de ce, atat timp cat incetati suspendare si la vechiul angajator, nu vor fi probleme.

Noul angajator e bine sa stie ca sunteti in plata stimulentului de insertie, legea va protejeaza in fata unei concedieri in astfel de cazuri. Nu aveti ce si de ce sa ascundeti dupa parerea mea, sunteti mai speriata decat este cazul.

Daca vreti sa mentineti un contract in CIC si unul in activitate nu procedati corect si nici legal. Incetati suspendarea la cerere. Eventual intrati in concediu fara plata pentru nevoi personale de la al doilea angajator. Nu veti putea primi stimuent cat timp contractul va ramane suspendat, dintr-un motiv foarte simplu. In noul dosar depus va trebui sa faceti dovada reluarii activiatii inclusiv la angajatorul de la care ati intrat in CIC, sau a incetarii raportului de munca daca vreti.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Irina Popescu
 User Irina Popescu
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Apr. 2014
Ca sa fiu mai bine inteleasa am sa va expun altfel situatia.1.nu doresc sa anunt acum societatea la care am activat anterior CCC deoarece cu cu siguranta imi vor pune piedici.Decizia mea vreau sa o comunic cu 5 zile inainte de incheierea suspendarii CIM. 2.Nu as dori ca cei de la noua societate sa afle aceste lucruri deoarece nu ar fi o imagine prea buna ( pot vedea in Revisal,sau alte metode situatia CIM al meu )? 3. Pot opera cei de la noua firma angajatoare noul contract de munca fara impedimente? 4.Cum pot proceda fara insa a face inconstient vreo ilegalitate?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Irina Popescu
 User Irina Popescu
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Apr. 2014
In concluzie,daca depun cerere de demisie nu ar exista varianta sa nu o accepte.Ideea e ca am inteles ca din momentul in care fosta firma angajatoare imi anuleaza suspendarea si reluarea activitatii prosesionale la noua societate nu ar trebui sa existe pauza.In sensul ca ...in data de 1.04 se opereaza incetarea suspendarii,in data de 2.04 se opereaza incheierea Cim vehi iar in data de 3.04 reactivare Cim nou fara sa existe zile "fara activitate profesionala" .Frica mea e ca ,daca solicit demisia cei de la firma veche mi-ar putea solicita efectuarea preavizului.Ma gandeam sa anunt angajatorul in momentul in care suspendarea CIM inceteaza de drept..sau cel putin cu o zi inainte de implinirea varstei de doi ani a copilului.Nu e vorba de societati concurente,in principiu as putea cumula functiile.Cei de la noua societate nu cunosc in detaliu aceste evenimente dar nici nu ar da bine sa afle prin Revisal ca eu inca am Cim suspendat ..acuzand lipsa de loialitate.Cum as putea proceda fara sa risc sa pierd stimulentul de insertie .Daca: anunt firma veche exact in momentul inetarii suspendariu CIM de decizia mea de a nu relua activitatea la ei si mi se intocmeste contract nou la noua firma ar fi ok? Ambele contracte sunt de 8 ore..nu afecteaza? Daca inchei un nou Cim intentia mea e sa sistez plata indemnizatiei prin declarare reluarii activitatii catre autoritatile in vigoare si depunerea actelor pentru stimulentul de insertie.As putea proceda asa fara insa a implica noii angajatori ( in sensul ca ...intreb...ei pot vedea aceste informatii in Revisal,pot vedea daca mai am de exemplu Cim suspendat?)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2014
1. Sigur ca da. Acordarea stimulentului de insertie este conditionata de realizarea veniturilor profesionale impozabile pe toata durata lui, dar nu este obligatoriu ca ele sa fie realizate la acelasi loc de munca.

2. Putet depune fie o cerere de demisie fie de incetare cu acordul partilor. Ultima insa trebuie aprobata obligatoriu de catre angajator ca sa produca efecte, el putand si respinge acest tip de solicitare. Nu puteti figura in CIC la ei si angajata in alta parte, legal nu este permis acest cumul. Va duce la suspendarea indemnizatiei si punerea dvs in situatia de a restitui sume incasate necuvenit cu titlul de indemnizatie crestere copil. O alta varianta ar fi sa mentineti ambele contracte, realizand astfel cumul de functii, daca stiti sigur ca le puteti onora pe amandoua. Codul muncii republicat, in baza art. 35, permite acest lucru cat timp nu apare un conflict de interese sau nu exista interdictii legale privind cumularea celor doua functii.

3. Daca nu anuntati angajatorul in niciun fel si nici nu reveniti la lucru dupa incetarea CIC se va ajunge la absentare nemotivata, caz in care angajatorul va supsenda contractul individual de munca si il veti incurca destul de mult. Pentru ca timp de 6 luni de la revenire, cat timp nu se afla in faliment sau reorganizare judiciara si nu ati beneficiat de acest tip de masura asa cum prevede OUG 111/2010, nu va poate concedia. Dar poate sa declanseze o cercetare disciplinara, sa dispuna o alta sanctiune si daca apar prejudicii poate chiar sa depuna actiune in instanta.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Radu Anton adriana iancu Viviana Serni George Andreescu Marius Ion