ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suspendare cim de drept vs suspendare din initiativa partilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


De curand am avut un schimb de pareri pe forum cu privire la suspendarea CIM in cazul absentelor nemotivate. Intrucat nu am mai gasit postarea respectiva, deschid un nou topic.
Pe scurt: eu sustineam ca potrivit art 51-suspendarea in initiativa salariatului - alin 2 CM: "CIM poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate....." NU este obligatorie suspendarea, intrucat cuvantul "poate" nu este imperativ, ci semnifica o posibilitate: adica angajatorul poate sau nu sa suspende.
Am fost contrazis si mi s-a dat ca exemplu alin. 1 (a) din acelasi articol 51, cu privire la concediul de crestere a copilului, unde se stie ca se face suspendarea.
Am avut o discutie cu un jurist "ancorat" in problemele CM, si revin cu punctele lui de vedere:
-nici suspendarea pt CCC nu este obligatorie, dar este o practica pt ca fara decizia de suspendare nu se primeste indemnizatia.
-daca suspendarea ar fi obligatorie, ar fi trebuit sa se regaseasca la art. 50 - suspendarea de drept. si suspendarea de drept tot angajatorul o inregistreaza in revisal, dar are caracter imperativ. altfel, care este diferenta dintre suspendarea de drept (se subintelege obligatorie) si cea din intiativa uneia din parti?
-argumentul final a fost exprimarea articolului de lege, respectiv expresia "poate" care implica o posibilitate si nu are caracter imperativ si care da castig de cauza angajatorului, in cazul in care acesta si inspectorul itm ajung in fata instantei din cauza neintelegerii pe acest subiect.
Deci?

Adrian C.
 User  Adrian C.
a intrebat la 18 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 21 Ian. 2013
Se pot preciza motivele in baza carora se pot motiva acele absente (medicale, accidente etc.), motive obiective pe scurt. Puteti stabili si numarul de absente de la care se considera abatere disciplinara, cat si eventuala sanctiune pentru o astfel de abatere, dar contractul se suspenda oricum pentru ca salariatul nu lucreza in acele zile.

Daca salariatul absenteaza nemotivat in timpul preavizului, iar absentele duc la suspendare contractului, asa cum prevede Codul muncii republicat, preavizul se va suspenda in consecinta, si nu va inceta in cele 20 de zile. Caz in care puteti declansa o cercetare disciplinara iar ulterior sa dati o decizie de incetare disciplinara ca urmare a absentelor nemotivate.


Codul muncii republicat - articolele ce fac referire la suspendarea preavizului demisiei, in cazul suspendarii:

Art. 49
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Art. 81
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 18 Ian. 2013
si inca o dilema, daca se poate sa-mi raspundeti punctual:
- salariatul depune demisie, dar nu respecta preavizul; absenteaza nemotivat inca din prima zi de preaviz;
- trebuie sa fac decizie de suspendare; in modelul de decizie (postat si aici pe forum) se regaseste formularea: "In baza Procesului-verbal privind desfasurarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile inregistrat cu nr. ..."
intrebarea: sunt obligat sa fac cercetarea disciplinara de vreme ce in 20 de zile lucratoare oricum inceteaza CIM?
SI chiar daca nu ar inceta CIM, sunt obligat sa fac cercetarea disciplinara? e o obligatie sau un drept al meu?
multumesc,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 18 Ian. 2013
multumesc mult, cred ca vom prefera sa facem suspendari chiar daca nu suntem convinsi 100% ca trebuie facute, dar decat sa ne luam la tranta cu itm-ul :)
si cred mai departe ca un punct de vedere hotarat in fata unui judecator legat de acel "poate" ar da castig de cauza angajatorului. parerea mea.
d-na Ioana, art. 51 (2)
"Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern."
dati-mi va rog un exemplu la ce s-ar putea referi ultima parte a enuntului: "... in conditiile stabilite prin... CIM precum si prin regulamentul intern".
adica, pot exista anumite conditii - de ex. mai mult de 5 nemotivate - pt care sa se suspende? in exemplul dat de mine ar insemna ca sub 5 nu se suspenda.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 18 Ian. 2013
Aici din pacate aveti dreptate, si sunt destule legi in care sunt destul de interpretabile legile.

Se poate reveni asupra suspendarii, ea poate fi si anulata, mai ales in cazul in care va prezinta un certificat medical in termenul legal de prezentare, cum este cazul aici. Practic se considera ca absentele au fost motivate. Nu se opereaza medicalul in Revisal, fiind o suspendare de drept pe baza certificatului medical, acesta sta ca dovada pentru absenta lui de la lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 18 Ian. 2013
ufff... nu era mai simplu daca scria in articolul de lege ceva de genul: "CIM SE SUSPENDA in situatia absentelor nemotivate...." in loc de "CIM SE POATE SUSPENDA in situatia..."?
De ce legiuitorul lasa loc de interpretari?
Si mai am o intrebare: se poate reveni asupra suspendarii, odata inregistrata in revisal? De ex, salariatul nu se mai prezinta la servici incepand cu prima zi a lunii - sa zicem 1 martie. Nu stim nimic de el, pontam nemotivat, facem decizie de suspendare care trebuie inregistrata in revisal in termen de 19 zile lucratoare, adica cel tarziu pe 27 martie. In 28 martie apare salariatul si prezinta un certificat medical. Din cate stiu cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale nu se opereaza in revisal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Ian. 2013
Exista si situatiile in care CIM se suspenda prin efectul legii, acele suspendari de drept prevazute la art. 50 din Cod, in care nu intervine vointa sau decizia partilor ci litera legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Ian. 2013
Suspendarea pentru CIC este obligatorie, regasiti acest lucru si in Ordonanta de Guvern referitoare la acest drept, si anumie 111/2010, care precizeaza ca pe durata concediului crestere copil activitatea se suspenda, iar in cazul in care persoana realizeaza venituri in timpul indemnizatiei, pierde acest drept. Suspendare se evidentiaza, legal, si in fata ITM, prin decizie de suspendare si prin operarea suspendarii in Revisal. In aceasta situatie contractul va fi suspendat daca salariatul solicita CIC, la acest lucru se refera acel poate. Insa cum concediul crestere copil nu este o obligatie ci un drept, el poate la fel de bine sa nu solicite acest concediu, caz in care nu se suspenda CIM. La acest lucru se refera acel "poate". Acelasi principiu se aplica si pentru concediul paternal.

CFP la fel, este perioada de suspendare a CIM, se opereza in Revisal conform HG 500/2011. Salariatul poate solicita CFP sau nu. Dar daca il solicita si i se aproba, CIM se va suspenda pe baza unei decizii. Ce va spun eu nu este doar o opinie si nu este o interpretare singulara, ci este juridica. Dvs procedati cum doriti, insa in campul muncii nu se aplica numai codul muncii, acesta este completat si de alte acte normative.

In cazul angajatorului, de exemplu, daca se confrunta cu probleme economice sau tehnologice, el poate suspenda CIM ca urmare a intreruperii temporare a activitatii dar nu este obligat sa recurga la aceasta metoda. Insa in cazul in care va apela la ea se va ajunge la suspendare in conditiile legii.

Acel "poate" arata situatiile in care poate interveni o suspendare din initiativa uneia dintre parti, in functie de caz.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024