ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

abuz concediu odihna/fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.
Am avut o neintelegere cu seful meu acum cateva saptamani, pe motivul ca nu mai pot munci ore suplimentare 10-12 ore/zi. As vrea sa ma rezum la cele 8 ore conf. contractului; am peste 25 ani de munca si nu mai pot face fata programului - in contractul meu sunt angajata doar cu 8 ore. Pentru ca nu le-a convenit, acestia incearca acum sa ma inlature. Ma obliga sa-mi iau concediu legal, desi nu mi-l doresc acum vor sa aduca la proba alte persoane. Cand le-am spus ca nu-mi doresc acest concediu fortat acum, din nou nu le-a convenit si mi-au spus ca ma baga in concediu fara plata...cu care din nou nu sunt de acord. Vreau sa stiu daca este legal ceea ce fac ei si totodata daca pot sa ma oblige sa-mi iau concediu de odihna/fara plata sau sa-mi dau demisia ?
Macar sa ma bage in somaj, pana imi gasesc ceva de lucru...

Adaugata in: Concedii
Maria Socaci
 User  Maria Socaci
a intrebat la 29 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Mai. 2012
Nu, nu este legal. Angajatorii nu va pot forta sa efectuati ore suplimentare, acestea pot fi prestate numai cu acordul salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora, cazuri in care acordul salariatului nu este necesar. Orele suplimentare, daca salariatul isi da acordul privind efectuarea lor, se compenseaza fie cu timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 60 de zile, fie cu un spor la salariul de baza corespunzator perioadei lucrate de minim 75%.

Concediul fara plata se acorda numai la solicitarea salariatului si nu la initiativa angajatorului. Acesta nu va poate forta sa intrati in concediu fara plata daca nu doriti acest lucru. Concediul de odihna se acorda in baza unei programari dar nu va poate obliga angajatorul sa va luati intr-o anumita perioada acest concediu. Valabil si in cazul demisiei, aceasta reprezinta un act unilateral de incetare a contractului de munca din initiativa salariatului si nu din initiativa angajatorului. Astfel ca angajatorul nu va poate forta sa va dati demisia, este optiunea dvs daca veti face sau nu acest pas. La fel cum nu va poate obliga sa semnati un acordul partilor.

Daca angajtorul dvs doreste sa inceteze raportul de munca, contrar dorintei dvs, ar trebui sa dispuna concedierea pe baza unui motiv legal si verificabil in cazul unui control sau litigiu.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024