ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acordare CO- vechime sub 1 an


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o prietena care de pe postul de profesoara de sport a trecut pe postul de secretara intr-o scoala generala; a facut cerere sa-si ia CO si i s-a spus ca nu are dreptul decat atunci cand face 1 an vechime; eu stiu sigur ca nu este asa, dar va rog sa-mi dati baza legala; va multumesc pentru ajutorul promt pe care ni-l dati de fiecare data.

Adaugata in: Concedii
Ioana Mihai
 User  Ioana Mihai
a intrebat la 28 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Dec. 2012
Depinde si cat a solicitat ea. Daca a solicitat in avans CO pentru tot anul atunci refuzul angajatorului este unul justificat. Daca de asemenea a cerut sa efectueze tot CO pentru anul parcurs, neavand zile efectuate, atunci ar trebui sa i se acorde.

Daca i s-a incheiat un nou CIM si nu act aditional la CIM atunci CO se va acorda asa cum prevede legea, proportional cu timpul efectiv lucrat de salariatul in cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Dec. 2012
Codul muncii precizeaza ca CO se acorda proportional cu activitatea efectiv prestata, ceea ce inseamna ca un salariat nu poate intra in CO din prima de angajare de exemplu. Un salariat, data fiind modalitatea de calcul a CO, ar avea dreptul la o zi e CO dupa doua saptamani de lucu. Ca atare, este conditionata de timpul lucrat acordarea concediului de odihna. A se vedea art. 145 din Codul muncii republicat.

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2012
Art. 148 din codul muncii republicat
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Dupa cum observati , la planificarea concediului de odihna, nu intra in calcul conditia ca salariatul sa lucreze o anumita perioada,cu atat mai mult un an cum spuneti dvs, dupa care sa se solicite acordarea acestui drept.

Personal recomand sa nu se solicite concediu de odihna pe perioada de proba, caz in care se negociaza prin CIM aceasta clauza contractuala.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024