ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Am dreptul la concediu maternitate din luna iulie daca am suspendat PFA in mai?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt PFA din 2011 cu activitate constanta. Am suspendat activitatea in luna mai, pe 16.05.2014.

Am platit pensia primul trimestru, asigurarea de sanatate pe primele 2 trimestre si 0.85% contributia pt concediii medicale (prin transfer bancar pe 16.05.2014).

Incepand cu luna iulie am cerut concediu medical doctorului de familie.
M-am dus cu actele la Casa de asigurari si mi s-a spus ca nu mai am dreptul la concediu de maternitate. Cele 126 zile. Ca am venit prea tarziu.

De la suspendarea PFA nu am avut alte venituri.

Pot obtine acesti bani pentru concediu de maternitate?

Malureanu Liliana
 User  Malureanu Liliana
a intrebat la 03 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului malureanu liliana la 07 Iul. 2014
1. Concediul de lauzie face parte din durata concediului de maternitate. Daca nu aveti dreptul la prenatal, categoric nici la cel pentru lauzie nu aveti.

2. Dat fiind faptul ca nu aveti dreptul la concediul de maternitate nu se aplica obligatia efectuarii celor 42 de zile de lauzie. Pentru CIC aveti grija la acele luni de pauza in care nu ati realizat venituri, s-ar putea sa vi se respinga dosarul pentru ca aveti mai putin de 12 luni anterior datei nasterii. Aveti luni de pauza, fara venituri, mai exact doua. Ceea ce inseamna ca in loc de 12 luni lucrate aveti doar 10. Doar daca in cele 2 luni de suspendare ati platit CAS - pensii, ar putea fi luate in calcul asa.

3. Puteti sa reactivati PFA oricand doriti, dvs stiti mai bine daca aveti activiate sau nu si daca puteti obtine venituri. Cele doua luni tot vor ramane neacoperite, cel mai probabil.

4. Plata pentru CASS se face la ANAF si nu prin transfer bancar. Trebuia sa primiti o instiitare de plata de la ANAF, aproape de inceputul anului, pe baza veniturilor estimate, iar in baza D200 pentru veniturile realizate pe anii anteriori, sa fi platit o diferenta daca era cazul, incepand din 2012 tot la ANAF.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Malureanu Liliana
 User Malureanu Liliana
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Iul. 2014
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. As mai avea de clarificat ceva.
1. Concediul de lauzie se mai poate lua, este legat de concediul prenatal?
2. Daca nu iau concediul de lauzie, mai trebuie sa astept cele 42 de zile pana depun actele pentru CIC sau le pot depune de cand se naste copilul. Si in felul acesta sa intru in concediu de crestere copil din ziua nasterii lui. Trebuie depuse actele in ziua nasterii lui?
Cand ati spus ca va afecta concediul de crestere copil va refereati ca am venituri mai mici din cauza intreruperii sau ca nu se poate lua CIC deloc?
3. Credeti ca ar fi o solutie sa reactivez PFA inca o luna, pana nasc?
4. Contributia pt concedii medicale eu am platit-o prin transfer bancar. De la casa de sanatate mi-au zis ca nu are nicio valoare aceasta plata. Desi eu am mentionat la detalii plata CNP-ul meu si pt ce este plata. Unde se face plata la casierie pentru aceasta contributie?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si la aceste intrebari. Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului malureanu liliana la 03 Iul. 2014
Da, este adevarat, atat timp cat nu ati mai platit contributia pentru concedii si este vorba de o intrerupere a activitatii din intiativa proprie. Se considera ca v-ati pierdut calitatea din motive imputabile dvs, din propria intiativa, in aprecierea mea pe marginea OUG 158/2005. Trebuia sa platiti contributia pentru concedii medicale. Si da, nu era necesara cererea de suspendare, aceea trebuia sa intervina doar in cazul in care intrati in CIC.

Concediul crestere copil va fi afectat din cauza acelei luni de intrerupere, fara venituri si fara contributie la pensie, pentru ca in loc de 12 luni anterioare datei nasterii, veti avea mai putine.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Malureanu Liliana
 User Malureanu Liliana
a raspuns la intrebare la 03 Iul. 2014
As dori sa reiau toata povestea, ca am impresia ca am dat prea putine detalii:

Data estimata a nasterii este 31 iulie. Am dorit sa-mi iau concediu de maternitate (cele 126 de zile) incepand cu luna mai 2014. Asadar, pe 16 mai, crezand ca este o cerinta obligatorie, am suspendat PFA-ul (intre timp, am aflat ca nu trebuia neaparat suspendat). Am amanat cererea de concediu pana acum cateva zile, crezand ca nu conteaza cand anume fac cererea
Insa acum, in iulie, cand am facut cererea, mi s-a spus ca am venit prea tarziu. Nu numai ca trebuia facuta cererea in luna mai (cand am incetat sa mai am venituri si cand puteam oficial sa incep concediul de maternitate), dar mi s-a spus ca nici incepand de acum nu-mi mai pot lua concediu, pentru ca a trecut mai mult de o luna de cand nu am inregistrat venituri
As dori sa va intreb, in primul rand, daca este adevarat ca nu mai pot lua concediu pana la nastere.
O a doua intrebare ar fi daca pot macar sa-mi iau concediul de lauzie. Ma refer la indemnizatia corespunzatoare
Si, in ultimul rand, daca este pus in pericol chiar concediul de crestere a copilului. Va rog mult sa ma sfatuiti, deoarece ar fi ingrozitor sa nu mai am dreptul la indemnizatiile legate de nastere si cresterea copilului
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Malureanu Liliana
 User Malureanu Liliana
a raspuns la intrebare la 03 Iul. 2014
Data estimata a nasterii este 31 iulie 2014.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion adriana iancu Gratiela Petrescu alexei delimart Viviana Serni G Stancu