ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

am drepturi banesti pt CO si cum pot recupera banii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua.am fost angajat la o societate romaneasca dar lucrul se desfasura in franta.am fost angajat din oct.2011- 31 dec.2013. am semnat contract in 2011 dar in CIM nu specifica ca lucrul este in strainatate, stiam doar verbal.in aceasta perioada nu am primit concediu de odihna(sau banii pe CO), cand am intrebat patronul dupa incetarea CIM in dec 2013 a spus ca ce concediu....sal dau in judecata.mentionez ca in lunile aujust si dec se mergea in tara cate 2-3 sapt, dar pe perioada cat stateam acasa nu eram platiti.cand reveneam in franta o luam de la 0.la CIM al meu sau facut cu siguranta cateva acte aditionale dar fara sa stiu eu sau fara sa fiu anuntat si fara sa fi semnat(singura data am semnat CIM in oct 2011).in contract specifica ca am salar in oct 2011 de 720 ron,dar firma ne platea in franta cu 1200 euro.INTREBAREA MEA ESTE: aveam dreptul la CO si trebuia sa primesc bani de la societate????si o alta intrebare daca treb sa ne dea si salar in tara , acela ce era prevazut in contract.va multumesc

Adaugata in: Concedii
Esanu Catalin
 User  Esanu Catalin
a intrebat la 09 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Feb. 2014
Sunt multe nereguli, din ceea ce relatati cel putin. In primul rand ca in contractul de munca trebuia sa existe cateva elemente speciale, mentionate in Codul muncii republicat la art. 18.

Art. 18
(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) , precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(3) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.

Apoi, zilele de concediu ramase neefectuate la data incetarii contractului de munca se compenseaza cu o suma calculata conform art 150 din Codul muncii republicat.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Referitor la acele luni libere, trebuia sa existe un document la baza lor, o invoire sau un concediu fara plata sau de odihna aprobat de angajator. Dar fara ele, personal as spune ca s-a incalcat legea, angajatorul in discutie bazandu-se probabil pe dezinformarea salariatilor.

Inteleg ca plecarea nu are la baza nici macar un Ordin de delegare sau o detasare prin decizie?!

Iar acele acte aditionale, daca intr-adevar exista si sunt declarate catre ITM, pe baza lor puteti depune plangere penala impotriva angajatorului. Atat timp cat dvs nu ati semnat niciun astfel de document vorbim de un fals in acte care se poate solutiona in instanta.

Drepturile de natura salariala refuzate sau neacordate la timp de asemenea fac obiectul unei actiuni in instanta, dreptul prescriindu-se in 3 ani de la data la care angajatorul trebuia sa va plateasca sumele respective.

In concluzie, calea cea mai sigura ca sa rezolvati toate aceste probleme ar fi sa mergeti in instanta de judecata, cu toate doveziile detinute.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024