ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajat fara functie de baza care prezinta concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu situatia urmatoare: am un salariat fara functie de baza, care a prezentat concediu medical, dar pentru care nu pot calcula indemnizatia, acesta neavand stagiul minim de cotizare in societatea noastra. Este corect sa ii solicit adeverinta cu stagiul de cotizare pe 6 luni anterioare, stagiu realizat la angajatorul la care are functia de baza, pentru a-i calcula indemnizatia sau aceasta nu se poate calcula in conditiile de fata?

Multumesc mult!

Adaugata in: Concedii
Gabriela Soare
 User  Gabriela Soare
a intrebat la 30 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ganea Stefan la 02 Mai. 2013
Se solicita adeverinta de venit pentru ultimele 6 luni, daca angajatul a lucrat anterior sau a avut stagii de cotizare pe baza altor venituri (de exemplu somaj sau concediu crestere copil) . Daca nu are functie de baza la el nu inseamna ca nu are dreptul la indemnizatie. Stagiul de cotizare se realizeaza la oricare dintre angajatori, nu neaparat la cel actual, si este de minim o luna de zile in ultimele 12 luni, asa cum am precizat deja. In calcularea indemnizatiei intra veniturile pe ultimele 6 luni care au stat la baza realizatii stagiului pentru sanatate. Daca este cazul. Iar daca salariatul nu a mai lucrat inainte se va calcula doar pe baza stagiului minim sau a duratei lucrate in cadrul unitatii. Stagiul de cotizare se stabileste prin cumularea perioadelor lucrare in unitate si anterior angajarii in cadrul ei, daca perioada lucrata in unitate este mai mica de 6 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ganea Stefan
 User Ganea Stefan
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2013

In opinia mea in conditiile in care la unitatea la care cumuleaza nu are stagiul de cotizare realizat nu poate beneficia de plata indemnizatiei pentru concediu medical .Nu este corect sa cereti dovada privind stagiul de cotizarerealizat la angajatorul de baza,
Angajatorul de baza plateste concediul medical in baza stagiului de cotizare realizat la acesta sau cel realizat la alt angajator sau asimilat potrivit OUG 158 din 2005 actualizata.
Prin urmare, daca salariata dvs. desfasoara activitate in baza unui contract de munca pri cumul si intervine o incapacitate temporara de munca, la stabilirea stagiului de cotizare veti lua in calcul perioada lucrata la unitatea dvs., indiferent de timpul de munca negociat prin contract, acesta constituind stagiu intreg de cotizare.

Aceasta noua regula de calcul a stagiului de cotizare este utila in cazul cumulului de functii intrucat art. 33 din O.U.G. nr. 158/2005 arata ca in situatia in care persoana isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, fiecare dintre acestia calculeaza indemnizatiile cuvenite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2013
Nu este nicaieri prevazut in lege ca trebuie sa aiba un stagiu de cotizare minim la dvs. El trebuie sa aiba un stagiu minim de o luna in ultimele 12 anterioare celei in care intra in concediu, la sistemul de asigurari de sanatate de stat dar nu in aceeasi unitate.

Solicitati adeverinta cu stagiul de cotizare anterior, da. Se asimileaza stagiului de cotizare perioada de studii, somajul, concediul crestere copil.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024