ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Beneficiez de indemnizatie de la 1 septembrie?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Ma numesc Elena si sunt un pic derutata cu privire la indemniztia de crestere copil. Situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata in 32 de saptamani si este preconizat sa nasc in perioada 1- 6 septembrie 2012, contractul meu de munca expira in data de 30 august 2012, fiind suplinitor calificat in invatamant. As dori sa stiu daca trebuie sa-mi depun actele de somaj pentru perioada 1 - 6 septembrie 2012 ca sa nu am probleme cu indemnizatia de crestere copil, si de cand beneficiez de ea.

Adaugata in: Concedii
Elena Jinga
 User  Elena Jinga
a intrebat la 04 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Irina Ion
 User Irina Ion
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2012
Pe data de 30.08.2012 veti fi in concediu medical pentru maternitate pentru ca nu o sa lucrati pana nasteti, medicul de familie va elibera medical pe luna august pe care il duceti pentru calcul si plata la angajator. Imediat ce contractul de munca inceteaza de drept, in cele 10 zile mergeti la somaj sa va depuneti dosarul, apoi medicul de familie va va elibera un nou medical pentru luna septembrie pe care il depuneti la somaj pentru calcul si plata. Dupa terminarea celor 126 zile de concediu medical de maternitate din care obligatoriu cele 42 zile dupa nastere, veti depune dosarul pentru concediu crestere copil care va contine 2 adeverinte de venit, una de la angajator cu 11 luni de stagiu pana la august, cealalta de la somaj cu septembrie luna nasterii copilului. Atentie trebuie dusa la somaj si o adeverinta de la angajator cu baza de calcul a medicalului initial care se va folosi la calcularea si plata tuturor zilelor de concediu medical. Sper ca v-am fost de folos.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Irina Parnic
 User Irina Parnic
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2012
Buna ziua, am citit intrebarea d-voastra, lucrez in domeniu si va pot da un raspuns sigur si eficient: daca la 31 august expira contractul d-voastra de munca, atunci angajatorul va poate plati doar pana la acea data, pentru a avea continuitate si a nu intampina alte probleme va sfatuiesc sa va depuneti imediat actele de somaj (1 septembrie) apoi intrati in concediu medical si in aceeasi zi in care vi s-a eliberat concediul mergeti la somaj si anuntati acest lucru si-l depuneti. Un alt sfat util - luati toate cele 126 zile de concediu medical pentru ca va avantajeaza financiar iar aceste concedii nu va scad din perioada in care puteti beneficia de somaj, dupa expirarea acestora intrati in concediu crestere copil. Daca imi spuneti ce salar brut ati avut in ultimele 6 luni va pot spune cati bani luati pe concediul medical de sarcina si lauzie pentru a va convinge ca este in avantajul d-voastra.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Iul. 2012
La nasterea copilului, pentru a putea beneficia de indemnizatie, trebuie sa veti 12 luni lucrate, dat fiind faptul ca indemnizatia se acorda in baza impozitului pe venit. Fiind atunci in concediu de maternitate, puteti depune cererea pentru indemnizatie crestere copil dupa efectuarea celui de lauzie. Oricum ar sta lucrurile dupa nastere, important este ca pana atunci sa aveti cele 12 luni de care am vorbit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Iul. 2012
Daca va expira contractul in data de 30 august, pana la nasterea copilului veti fi in concediu de maternitate pentru sarcina, este varianta cea mai simpla. Chiar daca inceteaza contactul, conceidul va merge mai deparete pana in ziua nasterii. Mai mult, daca nasteti la inceputul lunii septembrie chiar nu aveti de ce sa va faceti probleme daca pana atunci aveti lucrate 12 luni asa cum prevede legislatia in domeniu. Pentru perioada 1-6 septembrie puteti figura foarte bine in concediu pentru sarcina. Cele 6 zile din septembrie nu ar trebui sa va afecteze stagiul, dat finid faptul ca fractiunea de luna in zile lucratoare este foarte mica, de 4 zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Iul. 2012

OUG 158 DIN 2005
Art. 32. - ...drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Iul. 2012

oug 158 din 2005
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Iul. 2012
Termenul de depunere a dosarului pentru somaj este de 10 zile de la data incetarii CIM.Sigur, aceasta este alternativa.Important este sa aveti cele 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24.
Puteti sa beneficiati de plata concediului de maternitate prin depunerea acestuia la casa de sanatate teritoriala.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024