ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de maternitate, daca,din cele 12 luni anterioare nasterii:
- 6 luni am fost in CIC cu primul copil;
- 4 luni ma intorc la serviciu, deci voi avea venituri salariale;
- 2 luni voi fi in concediu prenatal.

Se aduna veniturile din cele 12 luni anterioare nasterii, respectiv, indemnizatia de crestere copil, salariul si indemnizatia de maternitate, se impart la 12 si apoi se aplica 85% ?

Va multumesc.



Mihaela Cm
 User  Mihaela Cm
a intrebat la 26 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Cm
 User Mihaela Cm
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Mai. 2014
Va multumesc ff mult !!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mihaela cm la 26 Mai. 2014
Daca ati fi nascut in timpul CIC 1 atunci lucrurile ar fi stat putin diferit, pentru ca puteati intra direct in CIC 2 si ati fi beneficiat de aceeasi indemnizatie daca perioada solicitata era aceeasi. Dar pe baza veniturilor anterioare CIC1. Insa acesta este un caz special si separat de situatia dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mihaela cm la 26 Mai. 2014
Dvs nu aveti numai perioade asimilate deci nu stiu de ce v-ati ghida dupa acest articol. Aveti pe langa CIC anterior, si perioade lucrate, si perioade cu indemnizatie medicala. Deci se va calcula o noua indemnizatie.

Inca o data: indemnizatia se va calcula in baza veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, in cauzl de fata aveti trei tipuri de venituri. Pe baza lor se va calcula indemnizatia pentru crestere copil.

Perioade asimilate inseamna studii, de exemplu. Nu un alt CIC. Acela nu este asimilata ci intra in calcul. Pentru ca sunt sume reale obtinute in cele 12 luni.

Art. 3 - OUG 111/2010
(2) Veniturile care se iau ?n considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă ?ntre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită ?n luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază;
b) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă ?ntre venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute ?n celelalte cazuri;
c) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, calculată potrivit legii de către plătitorul acesteia, pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi independente determinat ?n condiţiile legii;
f) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi agricole determinat ?n condiţiile legii.


La art. 2 (5) veti regasi printre situatii si CIC, concediul de maternitate medicale dar nu numai.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Cm
 User Mihaela Cm
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Mai. 2014
Va multumesc pt. raspuns.

Insist foarte mult pe acest aspect deoarece pe siteul Directiei pentru protectie sociala a sect. 6 ( http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm ) exista un articol spune in felul urmator:

"?n situaţia ?n care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioade asimilate, fără venituri aferente acestora, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 de lei...?
Avand in vedere ca perioada de CIC se incadreaza la ?perioade asimilate?, eu inteleg ca, in cazul in care as trece din CIC1 in CIC2 nu as primi mai mult de 600 lei.

?Dacă o persoană realizează venituri pe o perioadă de c?teva luni ?n interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentată de suma totală a veniturilor realizate ?n aceste luni, ?mpărţită la 12. " Aici inteleg ca, veniturile care se iau in calcul pt stabilirea indemnizatiei de crestere copil vor fi doar cele din perioada in care realizez venituri (fara a mai lua in considerare si o parte din lunile din CIC1),apoi se impart la 12 ( nu inteleg daca se mai aplica 85% si la ce s-ar aplica).

Eu asa as interpreta legea. Dvs. Ce credeti ?

Mentionez ca aceste prevederi le-am citit si la:
http://www.legex.ro/Hotararea-57-2012-118073.aspx

Va multumesc mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Mai. 2014
Indemnizatia pentru maternitate reprezinta indemnizatia pe care o primiti in timpul concediului de sarcina si lauzie (pre si postnatal) si nu se calculeaza pe baza veniturilor din ultimele 12 luni. Aceea este indemnizatia pentru crestere copil iar in calcularea ei vor intra veniturilor mentionate de dvs, formula fiind corecta de calcul. Pentru luna nasterii la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil se va tine cont de venitul integral cuvenit pentru luna respectiva.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024