ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cate zile de concediu de odihna as avea dreptul ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata .Firma unde lucrez vrea sa reduca activitatea si doreste ca subsemnatul sa intru in somaj. Inainte de a intra in somaj doresc sa imi iau concediul legal de odihna pe anul acesta . Cate zile de concediu de odihna o sa am , daca cererea de intrare in concediu incepe cu data de 02.05.2014 ( data de 02.05 .2014 este zi lucratoare la firmele private ? ) , iar cu cele 20 sau 21 de zile de preaviz as ajunge undeva la data de 12.06.2014 ?

Adaugata in: Concedii
Marin Neagu
 User  Marin Neagu
a intrebat la 29 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Apr. 2014
Concediul de odihna se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat in anul in discutie, fara a fi influentata durata lui de concediile medicale acordate in acest timp, asa cum prevede Directiva CE 88/2003, art. 7, document incheiat si aplicabil la nivelul tarilor din UE.

Calculul se face impartind numarul de zile de CO din contract la lunile din an, iar rezultatul se inmulteste cu lunile lucrate. Astel, daca in contract aveti 20 de zile de concediul, pentru perioada 1.01.2014 - 30.04.2014 aveti dreptul la 20/12 x 4 = 6,66 zile CO (se rotunjeste in favoarea dvs.), adica 7 zile de CO cuvenite la data de 02.05.

Ziua de 2 mai este zi lucratoare in unitatile private, daca nu este prevazuta acordarea unui liber platit in cadrul unitatii sau daca nu se negociaza o rocada intre zilele de 1 si 2 mai sau o recuperare a ei in alta zi, fiind acordata libere. La stat este libera prin act normativ, cu recuperare obligatorie. Exceptie fac doar cei care intra in concediu de odihna in acea zi.

Durata preavizului in cazul concedierii este de minim 20 de zile lucratoare conform Codului muncii, iar la data acordarii lui se a mentiona preavizul asa cum a fost el negociat in contractul de munca, fara a se situa sub limita legala.

Concediul de odihna nu influenteaza durata preavizului acordat pentru ca nu este perioada de suspendare. Astfel, daca preavizul este acordat incepand cu data de 2.05 si tot cu aceasta data intrati in CO, ultima zi de preaviz ar fi 29.05.2014, urmand ca incetarea sa aiba loc in data de 30.05.2014. Daca pe parcursul perioadei de preaviz apar totusi perioade de suspendare, de tipul concediilor medicale, concedii fara plata, absente etc., preavizul se va suspenda si el asa cum prevede legea, caz in care data incetarii se va decala.

Alte intrebari despre Concedii