ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


CIC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul alegerii concediului pentru cresterea copilului pentru o perioada de 2 ani, angajatorul este obligat sa iti pastreze postul. Dar in cazul in care as vrea concediu pentru un an? Este vorba de pastrarea postului sau garantarea unui loc de munca si in temeiul carei legi/OUG/ HG?
Si totodata as mai dori o informatie. Cunosc o persoana aflata urmatoarea situatie: a avut CIC pentru o perioada de un an, i s-a desfiintat postul, acum este inregistrata la Fortele de Munca pentru somaj si intreaba daca are dreptul si la stimulentul de insertie de 500 Ron.
Va multumim anticipat.

Adaugata in: Concedii
Ioana Mufa
 User  Ioana Mufa
a intrebat la 05 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ioana mufa la 20 Iul. 2012
Da, este valabila pentru ca in OUG148/2005 nu exista aceasta interdictie referitoare la concedierea salariatelor timp de 6 luni de la revenirea in unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Iul. 2012
Stimulentul de insertie NU se acorda simultan cu indemnizatia de somaj pentru ca aceasta nu reprezinta un venit impozabil. Or legea prevede acordare stimulentului pe perioada realizatii veniturilor impozabile. Ea va beneficia doar de indemnizatie de somaj daca indeplineste conditiile de acoredare a ei.

Art. 7 - OUG 111/2010 modificata
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. prevazute la art. 3.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ioana mufa la 11 Iul. 2012
Da, exista. OUG 96/2003 prevede posibilitatea reducerii programului de lucru al salariatei care alapteaza, pana la implinirea varstei de 1 an de catre copil, cu 2 ore. Din cele 2 ore face parte si timpul de deplasare de la si pana la locatia / domiciliul in care salariata va alapta. Reducerea se acorda in baza unui certificat medical care sa ateste starea fiziologica a salariatei care solicita acest drept.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Mufa
 User Ioana Mufa
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2012
As mai avea o intrebare si nu prea stiu unde sa o incaderez, asa ca va rog sa ma scuzati.
Este in legatura cu programul pentru alaptare dupa intoarcerea la serviciu. Mai exista vreo baza legislativa in temeiul careia avem dreptul la program redus pentru alaptare si care ar fi aceasta?
Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2012
OUG 111 din 2010 a intrat in vigoare la 01.01.2011. Dvs stiti daca pentru primul copil ati beneficiat de indemnizatie in baza OUG 148 din 2005. Daca este asa, atunci intrati in incidenta OUG 111 din 2010 si beneficiati de acest drept pentru cel de-al doilea copil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Mufa
 User Ioana Mufa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Iul. 2012

Revin cu o intrebare in legatura cu aliniatul (3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
In cazul in care ma aflu in CIC pentru a doua oara, respectiv cu al doilea copil, ramane valabila prevederea?
Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2012
ART. 25 DIN OUG 111 DIN 2010
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


Daca aveti CIM pe perioada nedeterminata, pe perioada cat lipsiti, angajatorul poate incheia un alt contract cu o alta persoana dar numai pe perioada determinata de timp cat dumneavoastra lispiti de la lucru. La reluarea activitatii dumneavoastra aveti intaietate
Art. 83 din codul muncii republicat
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

Art. 84
....
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
In ce priveste colega dumneavoastra, daca a optat pentru reluarea activitatii inainte de implinirea varstei de un an de catre copil, angajatorul nu avea voie sa-i desfiinteze postul (a se vedea art 25 alineatul 2 b din OUG 111 DIN 2010 mai sus mentionat). Da, poate oricand depune dosarul pentru a beneficia de stimulent chiar daca este in somaj.

Alte intrebari despre Concedii