ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Compensare prin concediu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua .

Am urmatoare problema : eu sunt angajat al unei firme din anul 2007 , timp in care luam parte si la cursuile de la facultate. Drept urmare in aceea perioada mi-am luat destul de multe ore de interes personal , sa zic cam 7 zile cumulat. Nu s-a sesizat nimeni , pana la sfarsitul anului 2011 in legatura cu aceasta problema . Patronului i s-a nazarit sa ne taie din concediul de odihna pt. zilele acelea de interes personal , nu numai mie ci la toti angajatii . A taiat fie zile din concediu fie se lucreza sambata 4 ore pentru a compensa o zi. Eu lucrez sambata , si sunt platit ca pentru o zi normala. Deci , eu am ramas fara concediu . Nu am semnat nimic , doar verbal ni s-a spus . Nu mi se pare corect lucrul acesta si daca m-ati ajuta cu un sfat mi-ati fi de mare ajutor , chiar ma gandeam sa ma duc la Itm , dar am dat de site-ul acesta. Multumiri si un An Nou Fericit.

Adaugata in: Concedii
Vasi Spa
 User  Vasi Spa
a intrebat la 03 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Predescu Ana
 User Predescu Ana
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2012
Daca ati lucrat tot anul 2011, atunci aveti dreptul la CO integral.


Codul Muncii prevede:

Art. 144
1 Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
2 Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145
1 Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
2 Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
3 Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
2 Prin exceptie de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
4 Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasi Spa
 User Vasi Spa
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Ian. 2012
Multumesc mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2012
In cazul in care situatia nu se rezolva printr-o discutie cu angajatorul atunci solicitati un control de la ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2012
Concediul pentru studii nu afecteaza concediul de odihna si nu se scade din durata lui, asa cum de altfel este prevede Codul Muncii republicat, fiind totodata asimilata unei perioade normale de lucru.

Art. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Daca angajatorul v-a acordat un concediu fara plata in scop urmarii studiilor la baza lui ar trebui sa existe o decizie semnata sau o cerere depusa de dvs si aprobata de catre angajator.

Nicio o modificare a elementelor contractuale nu este legala daca nu are la baza un document semnat. Verbal inseamna incalcarea prevederilor legale.

Referitor la zilele de samabate, asa cum prevede Codul Muncii, pentru acele zile lucrate ar trebui sa primit un spor la salariu stabilit prin CCM sau Regulament Intern.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024