ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concedii medicale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua . In cazul in care casa de asigurari de sanatate nu vireaza banii pentru concediile medicale...angajatorul trebuie sa plateasca in continuare concediul medical? Poate renunta sa mai plateasca? Cum se recupereaza banii de la casa de asigurari de sanatate?



Adaugata in: Concedii
Andreea Corina Moise
 User  Andreea Corina Moise
a intrebat la 15 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Apr. 2013
Angajatorul este obligat sa plateasca indemnizatia medicala odata ce i s-a prezentat certificatul medical. Acest document reprezinta ordin de plata pentru angajator, asa cum prevede legea, iar banii si-i va recupera ulterior, printr-o cerere, depusa la Casa de Sanatate. Insa pana atunci are obligatia de a plati salariatului acest drept.

ART. 1 din ORDIN Nr. 233/125 din 14 martie 2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatuli de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate:
"Se aproba modelul unic al certificatului de concediu medical, ca imprimat cu regim special, care constituie ordin de plata si ?n baza caruia se acorda indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, prevazut ?n anexa nr. 1. "

In plus, Normele de aplicare a OUG 158/2005 prinvind concediile si indemnizatiile medicale stabilesc care sunt situatiile in care poate fi refuzata plata indemnizatiei medicale, situatii printre care NU se numara si cea enuntata in speta.

ART. 88 - Ordin 66/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
"?n ?ntelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) ne?ndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical ?n termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical ?n afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
g) am?narea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate ?n incapacitate temporara de munca de a se pune la dispozitia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificarii la adresa de resedinta;
h) alte situatii similare temeinic fundamentate."

Alte intrebari despre Concedii