ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu crestere copil-stimulent insertie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog din suflet sa ma ajutati in urmatoarea problema:

Urmeaza sa-mi depun actele pentru indemnizatia de crestere copil si doresc sa stiu daca optez pentru 2 ani, se aplica aceeasi interdictie de disponibilizare de pana la 6 luni daca ma intorc la serviciu dupa 2 ani de zile?

Si in cazul in care optez pentru 2 ani si ma intorc spre exemplu la 1 an si jumatate la serviciu pot beneficia de stimulent de insertie?

Imi puteti da si articolele din ce OUG sunt precizate modificarile la intrebarile mentionate mai sus?

Multumesc din suflet,

Cristina Stoica

Cristina Costache
 User  Cristina Costache
a intrebat la 14 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ena Adriana
 User Ena Adriana
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mar. 2013
Buna ziua,

Este de ajuns sa fac o cerere sau o declaratie cum ca vreau sa ma intorc la munca mai devreme (cu un nr de intrare) sau este nevoie si de un acord de la angajator (de la HR), sau de reincadrare din parte lor mai devreme in drepturile salariale?
Cum se face dovada ca realizez venituri profesionale impozabile pe toata perioada acordarii stimulentului ?

Intreb aceasta deoarece exista posibilitatea ca angajatorul sa nu vrea sa ma mai tina dupa cele 6 luni obligatorii si atunci sa nu vrea sa fie obligat sa ma tina pana copilul va face 2 ani.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
AdrianaE
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Mar. 2013
Da, se aplica interdictia de disponibiliazare pentru toate tipurile de concediu crestere copil acordate salariatilor.

Da, daca reveniti la lucru dupa implinirea varstei de un an de catre copil iar optiunea dvs exprimata in scris este pentru CIC de pana la 2 ani, puteti beneficia, la cerere, de stimulentul de insertie acordat pentru perioada ramasa de pana la 2 ani, cu conditia sa faceti dovada ca realizati venituri profesionale impozabile pe toata perioada acordarii stimulentului.

Baza legala o reprezinta OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Art. 7[1]
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

Valoarea ISR (Indicator Social de Referinta) este de 500 de lei, stabilita prin legea somajului nr. 76/2002 actualizata.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024