ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
As dori sa ma ajutati cu un raspuns.
Eu sunt in CIC pana la data de 18 iulie 2012 din 2010 incepand, iar dupa 20 iulie 2012 urmeaza sa nasc al doilea copil. As vrea sa intru in concediu prenatal din 19 iulie 2012, pentru 126 de zile, si dupa aceea sa intru in CIC pentru al doilea copil, insa de la locul de munca mi s-a spus ca nu am dreptul la concediu de maternitate prenatal si postnatal, deoarece nu am cotizat 6 luni inainte de nasterea lui bebe 2. Va rog sa imi spuneti daca e adevarat, pentru ca din ceea ce stiu eu, am dreptul la concediul prenatal, iar CIC se considera stagiu de cotizare. Daca se poate, as dori sa imi spuneti si in ce lege articol gasesc informatii referitoare la aceasta problema.
O alta intrebare a mea este: Pot renunta la CIC1 din 1 iulie 2012 si sa intru in concediu prenatal de la aceasta data?
Va multumesc anticipat!

Lazar Maria
 User  Lazar Maria
a intrebat la 23 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lazar Maria
 User Lazar Maria
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mai. 2012
Intre terminarea CIC1 si inceperea CIC2 va fi un interval de aproximativ o saptamana, deci nu se poate vorbi despre o suprapunere a concediilor, asa cum scrie in legislatie. Prin urmare, nu pot trece direct din CIC1 in CIC2. In saptamana dintre cele doua concedii trebuie sa ma intorc la locul de munca si sa fiu platita de acolo, pentru ca CIC1 se termina. Asa ca intru direct in concediu prenatal, fiind vorba de un timp atat de scurt pana la nasterea celui de al doilea copil. Si din moment ce bebe2 se naste dupa terminarea CIC1, sunt obligata, prin lege, sa imi iau cel putin 42 de zile de concediu prenatal. In concluzie, am dreptul, in aceasta situatie, la concediu de maternitate.
Oricum, deja am lamurit aceasta problema si la locul de munca si e totul in regula. Contabila a recunoscut ca, neavand astfel de cazuri pana acum, nu a stiut exact cum se procedeaza, dar s-a informat dupa aceea si a descoperit ca aveam dreptate.
Multumesc, oricum, pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mai. 2012
Nu se efectueaza un nou concediu de maternitate in astfel de cazuri, se trece direct in CIC 2, vedeti art. 9 din OUG 111/2010 si normele de aplicare.

Art. 9
4 Durata de acordare a concediului prev??zut la art. 2 alin. 1 se prelunge??te corespunz??tor ??n cazul suprapunerii a dou?? sau trei situa??ii de natur?? a genera acest drept, ??n condi??iile prev??zute la alin. 1 ??i 2.
5 ??n cazurile prev??zute la alin. 4 se acord?? o singur?? indemniza??ie la nivelul prev??zut de prezenta ordonan???? de urgen????.

Angajatorul are dreptate in acest caz. Indemnizatia pentru cel de al doilea copil nu va putea fi calculata pe baza veniturilor din ultimele 12 luni, de aceea se face trecerea direct. Nu aveti nevoie de concediu de maternitate pentru ca se presupune ca oricum stati acasa prin continuarea concediului crestere copil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lazar Maria
 User Lazar Maria
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Mai. 2012
Va multumesc!
Da, stiu ca se poate prelungi CCC in cazul in care al doilea copil se naste in timpul acestuia, insa, in cazul meu, al doilea copil se va naste dupa terminarea concediului pentru cresterea primului copil, probabil la distanta de cateva zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lazar Maria
 User Lazar Maria
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mai. 2012
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Mai. 2012
Da potrivit articolului 21 din OUG 111 din 2010,contributia de asigurari sociale de sanatate potrivit OUG 158 din 2005 actualizata pe perioada CCC se plateste de la bugetul de stat. Deci sunteti asigurata pentru plata concediului medicale inclusiv pentru concediul de maternitate.

Art. 21 din OUG 111 DIN 2011
1 Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1 si art. 9 alin. 5 si 6, precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat.
2 Pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1 si art. 9 alin. 5 si 6, contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra cuantumului indemnizatiei acordate, iar pentru persoanele care beneficiaza de concediul fara plata prevazut la art. 6, contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului minim al indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. 2???4.
3 Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1 si art. 9 alin. 5 si 6 sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru a beneficia de concediu de maternitate va adresati cu o cerere angajatorului prin care anuntati reluarera activitatii cu data de 01.07.2012. Apoi veniti cu concediul medical pentru maternitate .
Pentru stabilirea indemnizatiei de concediu medical se vor lua in calcul veniturile realizate ca indemnizatie pentru crestere copil pe ultimele 6 luni anterioare prezentarii concediului medical
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Mai. 2012
Puteti intra direct in CIC 2 dupa finalizarea primiului CIC, nu este necesar sa treceti prin concediu de maternitate.Veti lua in continuare indemnizatia calculata in acelasi cuantum, in baza veniturilor realizate anterior intrarii in primiul CIC. Practic concediul se poate prelungi in situatii ca acestea in care al doilea copil se naste pe parcursul concediului de crestere copil.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024