ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
As dori sa stiu cum se procedeaza in cazul Concediului de matermitate: salariatul este obligat sa faca cerere, cum se inregistreaza in Revisal?

Va multumesc,
Gina Anghelache

Gina Anghelache
 User  Gina Anghelache
a intrebat la 07 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Feb. 2013
Concediul de maternitate este concediu medical, acordat in baza unui certificat medical eliberat de medicul de familie si nu se opereza in Revisal.

Concediul pentru crestere copil, pe de alta parte, reprezinta suspendare a contractului de munca la cererea salariatului, iar cf. HG 500/2011 perioadele de suspendare a CIM se opereaza in revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, respectiv de la prima zi de concediu.

Salariata, daca doreste sa solicite acordarea acestui drept, va inainta angajatorului o cerere in acest sens, insotita de o copie a certificatului de nastere sau a livretului de familie in care apare trecut copilul nou nascut. Ea poate solicita concediul pentru crestere copil incepand cu cea de-a 43-a zi de la nastere, dupa efectuarea a cel putin 42 de zile de lauzie, obgliatoriu cf. OUG 158/2005 si OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca. Dupa aprobarea ei, angajatorul va intocmi o decizie de suspendare si va opera perioada de suspendare in Revisal. Temeiul legal de supendare il reprezinta art. 51 alin. 1 litera a). din Codul muncii republicat.

Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Odata cu suspendarea CIM pentru concediu crestere copil se vor suspenda si drepturile salariale, impreuna cu toate termenele de modificare, executare a CIM si incetare a lui, cu exceptia situatiilor in care intervine o incetare de drept, caz in care el va inceta pe durata concediului.

Indemnizatia se solicita de la Primarie sau Directia de Asistenta sociala, in baza unui dosar.



Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu George Andreescu Viviana Serni G Stancu adriana iancu alexei delimart