ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de odihna anual


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
As vrea sa stiu daca un angajator are dreptul sa-si oblige angajatii sa beneficieze doar de 5 zile de concediu de odihna / an, restul zilelor fiind platite la sfarsitul anului. Mentionez ca majoritatea angajatilor nu sunt de acord cu aceasta "regula nescrisa" a firmei, preferand ca in locul acelor bani pe zilele de concediu neefectuate sa aiba dreptul sa se odihneasca, dar cererile de concediu ulterioare nu li se mai aproba pe motivul ca au avut deja 5 zile de concediu... Se poate face ceva in acest caz?

Multumesc anticipat

Adaugata in: Concedii
Solcan Bianca
 User  Solcan Bianca
a intrebat la 09 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
Mai mult, concediul de odihna reprezinta un drept al salariatului si implicit o obligatie a angajatorului. Acesta din urma este asadar obligat sa acorde salariatului concediul de odinha anual, cuvenit. Numai in cazuri intemeiate, daca nu poate fi acordat concediul de odihna in decursul anului, el va fi efectuat pana la finalul anului urmator. Angajatorul are obligatia legala de a asigra acest lucru.

Tot codul muncii stabileste ca salariatii nu pot renunta la drepturile lor legale, iar orice incercare de a face acest lucru este lovita de nulitate.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 146
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
Nu se poate renunta la efectuarea in natura a concediului de odihna. Compensatiile in bani se acorda numai la incetarea CIM si salariatii au concediu de odihna neefectuat pentru timpul lucrat in timpul anului
Art. 144din codul muncii republicat
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.


Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(;;;;;
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.




Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024