ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de odihna dupa concediu ingrijire copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma numesc Ciuclaru Adriana Adina din Braila, va supun atentiei urmatoarea situatie pentru a gasi un raspuns competent la problema mea:

Incepand cu data de 01.09.2010 a intervenit suspendarea contractului individual de munca intrucat am intrat in concediu de ingrijire copil (data nasterii copilului 19.06.2010). In anul 2010 am beneficiat de un numar de 24 de zile de CO (24 de zile avand dreptul pentru un an calendaristic).
In data de 20.06.2012 mi-am reluat activitatea si mi s-a comunicat din partea dep. resurse umane faptul ca, in anul 2012 nu am dreptul la concediu de odihna.
Mentionez faptul ca in cei doi ani 2010 inainte de suspendare si 2012 dupa incetarea suspendarii, am lucrat un total de 14 luni (8 luni in 2010 si 6 luni in 2012).

Intrebarea mea se refera la urmatorul aspect: in anul 2012 nu ar trebui sa beneficiez de un numar de 4 zile de CO potrivit timpului efectiv lucrat, respectiv pentru cele 2 luni peste cele 12, datorita faptului ca inainte si dupa supendare am lucrat (de fapt urmeaza sa lucrez pana la sfarsitul anului) un numar total de 14 luni? In aceasta situatie nu se aplica principiul potrivit caruia concediul de odihna se acorda pentru timpul efectiv lucrat? Contractul Colectiv de munca poate sa prevada ceva care se contrazica acest principiu?

Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Concedii
Adriana Adina Ciuclarru
 User  Adriana Adina Ciuclarru
a intrebat la 08 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Aug. 2012
Nu am negat acest lucru. Insa in practia se acorda si in avans, iata ca s-a intamplat si in cazul de fata. Ca atare Se poate face acest lucru. Este un caz intalnit, nu este unic. Nu scrie nicaieri in lege ca nu poate fi acordat in avans concediul. Majoritatea angajatorilor evita insa acest lucru pentru ca in cazul unei incetari se vor retine sumele necuvenite.

Art. 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Aici intra si indemnizatia de concediu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Aug. 2012
Angajatorul nu are voie sa crediteze salariatii.O plata in avans a unui drept de concediu de odihna asta ar insemna. Controalele financiare si auditul nu accepta astfel de creditari ale salariatilor de pe un an pe altul. Se poate ajunge la imputarera sumelor persoanelor care se fac vinovate de astfel de scapari in activitatea pe care o desfaspara. In plus , zilele de concediu de odihna nu se compenseaza intre doi sau mai multi ani. In fiecare an calendaristic salariatul are dreptul la concediu de odihna negociat prin CIM sau CCM.
Art. 146 din codulmuncii republicat.
Neefectuarea concediului de odihna pe anul in curs permite intr-adevar reportarea acestuia in anul urmator sau in anii urmatori dupa caz dar numai ca exceptie
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Aug. 2012
Legea nu prevede nimic referitor la acest aspect. Motiv pentru care raman la punctul meu de vedere. Se poate considera ca a fost acordat in avans un concediu din anul urmator. De altfel acest lucru se si practica, Sunt angajatori care aproba acordarea unui concediu in avans, din anul urmator. Legea nu impune restrictii in acest sens, este pe riscul lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Aug. 2012
Concediu de odihna neefectuat poate fi luat in anul sau anii urmatori in caz de suspendare contract de munca pe perioade mai mari.. Concediu de odihna luat in plus fata de dreptul cuvenit se regularizeaza la sfarsitul anului. Dreptul de concediu se stabileste pentru fiecare an calendaristic. In astfel de cazuri nu se diminueaza nr de zile de concediu de odihna din anul in curs cu nr de zile de concediu luate in plus in anul 2010.
Multumesc pentru observatia facuta in legatura cu calculul nr. de zile de co pentru anul 2012.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Aug. 2012
Acel concediu este acordat pe nedrept, faceti un calcul. Persoana aflata in concediu crestere copil nu are dreptul la concediu de odihna pentru perioada respectiva. Doamna a beneficiat in avans de un concediu la care oricum nu avea dreptul. Astfel, fie se considera ca i s-a acordat in avans din numarul de zile cuvenite, scazandu-se din 2012, fie i se va retine contravaloarea lor.

Pentru anul 2012 sunt 6 luni si nu 7. Luna iunie este lucrata incepand cu data de 20, acol este cel mult o zi de concediu, nici atat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2012
Dreptul de co in anul 2010

24/12 = 2 zile pe luna
8 luni lucrate x 2 zile pe luna  = 16 zile de co la care ati fi avut dreptul in anul 2010;
Diferenta luata in plus este de 24-16 = 8 zile.
Concediul de odihna acordat in plus nu trebuie sa diminueze dreptul de concediu de odihna pe anul sau anii urmatori. De regula la sfarsitul anului se face o regularizare a acestui drept si se retine indemnizatia de concediu de odihna pentru zilele de concediu de odihna necuvenite.

Anul 2012
7 luni pentru a.c. x 2 zile pe luna = 14 zile, caz in care dreptul de concediu este tot de 24 de zile pentru anul calendaristic.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2012
Dvs. ati efectuat in avans un numar de zile de concediu necuvenit, inainte de a intra in concediu pentru crestere copil. Pentru anul 2010 ati fi avut dreptul la un numar de zile de concediu de cel mult 16 zile, daca in contract aveati si atunci 24 de zile. Iar pentru anul 2012 ati fi avut dreptul la aproximativ 12 zile de concediu dupa revenirea la locul de munca. Aceste zile insa se pare ca le-ati efectuat in avans in 2010, chiar peste numarul maxim cuvenit pentru anul respectiv confom negocierii din contract. Din acest motiv apreciez ca angajatorul afirma ca nu aveti dreptul la CO pentru 2012.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024